Mierikswortel

Mierikswortel (Cochiearia armorica) is een grootbladige vaste plant, die ongeveer één meter hoog wordt. De onopvallende witte bloempjes verschijnen tussen mei en juni.

De plant wordt gekweekt om de wortel, die vers moet worden verwerkt, voor gebruik in de keuken of in de apotheek. Reeds in de middeleeuwen maakte men gebruik van de gunstige eigenschappen van de plant, inwendig zowel als uitwendig.

Thee van enkele eetlepels verse, ongeschilde stukjes wortel op een liter water gaat aandoeningen van de urinewegen tegen. Tinctuur (vers geraspte wortel op een liter brandewijn) bestrijdt pijn die wordt veroorzaakt door jicht en reumatiek. Vers geperst sap met bruine suiker (gelijke gewichts¬delen) vormt een uitstekende noestdrank.

Mierikswortelwijn (50 gram wortel op een liter witte wijn) heeft een gunstige invloed op de spijsvertering. In de keuken wordt mierikswortel gebruikt bij vleesgerechten of als toekruid bij ingelegde augurken. Men dient het slechts in kleine hoeveelheden te gebruiken, want de smaak is bijzonder scherp.
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas