Lepelblad

Het tweejarige lepelblad (Cochlearia officinalis) is een 10-50 cm hoge plant die verspreid voorkomt in moerassen en langs brak water aan de kust van Noord-, Midden- en West-Europa.

Lepelblad bevat erg veel vitamine C en werd in vroeger eeuwen vaak meegenomen aan boord van schepen, om het optreden van scheurbuik ('scorbuut') te voorkomen. Deze zoutminnende plant, die familie is van de mierikswortel kan heel gemakkelijk zelf worden gekweekt: zaaien in augustus in enigszins vochtige grond, niet in de zon!

Jonge plantjes moeten tot op 15 cm worden uitgedund. Het blad kan als salade worden gegeten. Sap van lepelblad, in combinatie met citroenblad en verdund in water, werkt enigszins laxerend. Tinctuur gaat ontstekingen in de mondholte (bloedend tandvlees!) tegen: 4 delen lepelblad, 1 deel witte mosterd, 15 delen alchohol en 40 delen gedestilleerd water. Spoelen met 1 theelepel tinctuur op 4 kwart liter water.

Gedroogd blad (plukken vlak voor de bloei en drogen op horren) kan worden gebruikt als thee, al dan niet aangelengd met wat melk.
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas