Gezegende distel

Gezegende distel werd in de middeleeuwen reeds als geneeskrachtig kruid gekweekt. Bovendien werd het kruid lange tijd geteeld ten behoeve van de bierbrouwerijen en de likeurstokerijen.

De plant komt in Nederland en in België niet in het wild voor, wél in de landen rond de Middellandse Zee. Wie gezegende distel in de eigen kruidentuin wil kweken, kan het zaad mogelijk betrekken via een botanische tuin. (Zaaien in april, in de volle grond).

De 40-50 cm hoge plant, die tussen april en augustus met gele bloempjes bloeit, moet in juni/juli worden geoogst. (Laat enkele planten staan, zodat u in september over een nieuwe voorraad zaad kunt beschikken!)

Thee van bladeren (een handvol verse op een liter water) werkt uitsluitend bij een moeilijke spijsvertering, mits in lage dosering gebruikt. Neem niet meer dan twee kopjes per dag, voor de maaltijd. Uitwendig kan gezegende distel als wonderkruid worden gebruikt voor de behandeling van brandwonden.
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas