Wilde cichorei

'Koffiestroop', het donkerbruine, pittige poeder, waarmee men koffie een mooie donkere kleur en een lekker aroma.

De wortel van de cichorei werd vroeger als vervanger van koffie gebruikt.
ma kan geven wordt gemaakt van de gedroogde wortel van de Cichorium.

De 1.20 meter hoge, tweejarige plant die van juli tot september met zachtblauwe bloemen bloeit, wordt ook gekweekt als groente: witlof of Brussels lof. Bij het kweken daarvan worden de groeischeuten tegen het licht afgeschermd, zodat ze geen bladgroen vormen.

De bitterstof in de plant maakt die groente vaak minder populair bij kinderen. Datzelfde geldt voor het familielid andijvie (Cichorium endiva). De wortels van de cichorei kunnen vanaf oktober worden geoogst. Voor de bereiding van cichoreikoffie moeten ze worden gedroogd, gehakt en geroosterd.

Men kan ook thee zetten van bloemen en bladeren: 5-6 bladeren of een handvol bloemen op een liter water. De drank werkt licht laxerend en van de wortel (enkele dessertlepels per bloedreinigend.




Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas