Zwaluwkruid

Stinkende gouwe, ook bekend onder de wat aardiger klinkende naam zwaluwkruid, behoort tot de papaverfamilie.

Deze 30-90 cm hoge plant, die tussen mei en oktober met gele bloemen bloeit, is zwaar giftig! Kort voor de bloei kan het kruid worden geoogst. Maar voor-zichtig: het scherpe, oranjegele melksap bijt!

Dit verse sap kan uitwendig worden gebruikt tegen wratten. Het vergt wel heel wat geduld want het sap moet regelmatig, enige malen per dag, weken achtereen op de wrat worden gedept voordat het resultaat zichtbaar wordt.

De omringende huid moet tegen de inwerking van het sap worden beschermd. In de geneeskunde wordt gebruik gemaakt van de ontspannende en pijnstillende werking van Chelidonium bij gal-aandoeningen (galblaasontsteking en koliek door galstenen).

Zowel de wortels a's de bovengrondse delen worden als drogerij geoogst. In verband met de giftigheid van de plant dient u zich verre te houden van inwendig gebruik.

Zwaluwkruid groeit bij ons goed langs hagen, op vochtige plaatsen.
 
'Ogenklaar' is een oude naam voor stinkende gouwe, daar het oranje melksap vroeger bij oogziekten werd gebruikt. Mieren spelen bij de verspreiding van de plant een rol, want zij nemen de zaden mee naar hun nesten om de witte 'sluier' die er aan zit.
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas