Goudsbloem

De éénjarige goudsbloem is er zowel in enkelbloemige als in dubbelbloemige kweekvormen.

Tussen maart en juni kan buiten worden gezaaid. De jonge planten moeten op 25 cm worden uitgedund. Goudsbloemen vragen een zonnige standplaats en losse, droge grond.

De goudgele bloemblaadjes bevatten bitterstof en heel veel vluchtige olie. Ze kunnen vers maar ook gedroogd worden gebruikt. Zodra de bloemen zijn opengegaan moeten ze worden geplukt. Alleen de lintbloempjes worden gebruikt. Nadat de bloemen in hun geheel zijn 'voorgedroogd', kunnen de harten worden verwijderd.

Calendula werkt ontgiftend en bevordert de bloedcirculatie. Men kan een aftreksel maken van twee theelepels verse of (in de schaduw) gedroogde bloemen op een kop water: uitstekend te gebruiken als wondcompres of om een ontstoken mondholte mee te spoelen.

Goudsbloem wordt verwerkt in tincturen, smeersels en lotions. Wie het kruid eenmaal voor wondbehandeling heeft ontdekt, wil niet anders meer! De tinctuur (10 gram gedroogde bloemen één week laten trekken op 100 gram alcohol) heeft dezelfde ontsmettende werking als jodium.

De littekens, die na genezing achterblijven, zijn vrijwel niet zichtbaar.
Ook de behandeling met zalf van goudsbloemen geeft minder littekenweefsel. Het recept voor deze zalf is: 4-6 gram bloemensap vermengen met 30 gram ongezouten boter of 200 gram verse bloemen koken in 600 cc water, vermengen met 400 gram ongezouten reuzel en het water laten verkoken.
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas