Prieelberk

Ook de 30 meter hoge berk verdient een plaats bij de geneeskruiden.

De ovale, getande blaadjes worden verwerkt in kruidenmengsels, die bestemd zijn voor aandoeningen van de urinewegen.

Thee van een handvol verse bladeren op een liter water (enkele minuten laten koken) werkt sterk vochtuitscheidend. Drink er drie kopjes per dag van.
Het afkooksel kan ook worden gebruikt in compressen bij allerlei aandoeningen van de huid. Berkebast wordt verwerkt in lotions tegen  haaruitval  (berkehaarwater), in hand- en voetbaden, bij reumatiek en (inwendig) bij koorts en problemen in de spijsvertering.
Van het sap van de berk maakte men vroeger - vooral in Duistland - mousse¬rende berkewijn.
Via een strootje, gestoken in een gaatje in de bast van een jonge boom, kan sap worden afgetapt.

Na enkele dagen wordt het gat met een plug dichtgestopt om te voorkomen dat de boom uitgeput raakt. Aan het (gesteriliseerde) sap worden honing, rozijnen, kaneel en tijm toegevoegd.  Na een gistingsproces van een maand beschikt u over een drank die aan champagne doet denken!

Van vermold berkehout kan wolverf worden gemaakt, die de wol een mooie bronsbruine tint geeft. Breng voor 100 gram ongebeitste wol 300 gram hout aan de kook. (Wikkel het hout in een stuk nylonkous!). Het geheel moet een uur lang sudderen.
De smaak doet denken aan komkommer, vandaar de naam 'komkommer-kruid'.

Het kruid, dat rijk is aan kalium en kalk, werkt ontgiftend, bloedzuiverend en eetlustopwekkend. Bovendien versterkt het hart en klieren. Het gehele kruid, inclusief de wortels,
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas