Wolfskers

Evenals zijn familieleden bilzekruid (Hyoscyamus niger), doornappel (Datura stramonium) en bitterzoet (Solanum dulcamara) is de wolfskers bijzonder giftig voor de mens.
Sommige dieren kunnen ervan eten zonder schadelijke gevolgen te ondervinden.
 
Wolfskers komt in Nederland alleen - en dan nog uiterst zelden - in het zuiden van Limburg voor, in België hier en daar in het Maasdal.

De bessen van wolfskers zien er lekker uit, maar ze zijn zéér giftig!
Hij kan een hoogte van ruim één meter bereiken.

Kinderen vinden de glanzende zwarte bessen nogal aantrekkelijk. Mocht u onverhoopt met een dergelijke ongezonde snoeplust worden geconfronteerd, aarzel dan geen moment, maar steek onmiddellijk uw wijsvinger achterin de keel van het kind en kriebel met de vingertop aan het zachte gehemelte, totdat het kind overgeeft. Daardoor kunt u verhinderen dat het gif in de bloedbaan komt.

Geen kruid dus, om voor eigen gebruik in de tuin te zetten! Vroeger werd het sap van wolfskers gebruikt om de ogen te laten glanzen; de pupil wordt erdoor verwijd. Oogartsen maken wel eens gebruik van 'atropine' als verdovingsmiddel bij oogziekten. Als schoonheidsmiddel is het gebruik van belladonnadruppels echter sterk af te raden.

De (te) grote hoeveelheid licht die door de verwijde pupil naar binnen kan dringen is schadelijk en kan op den duur blindheid veroorzaken.
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas