Look (Allium)

Het geslacht Allium, dat tot de familie van de lelieachtigen behoort, telt talrijke vertegenwoordigers. Daslook (Allium ursinum), kraailook (Allium vineale), slangelook (Allium scorodoprasum), moeslook (Allium oleraceum) en berg­look (Allium carinatum) zijn soorten die - zij het vrij zeldzaam - in het wild voor­komen. Ui (Allium cepa), prei (Allium porrum), knoflook (Allium sativum), sjalot (Allium ascaimicum) en bieslook (Allium schoenoprasum) worden als groente of als toekruid gebruikt. Allium is  oorspronkelijk  afkomstig  van de Iraanse hoogvlakten en werd al om­streeks 1200 v. Chr. door de bewoners van Babylonië voor magische doelein­den gebruikt.

De Egyptenaren voorza­gen de bouwers van hun grote piramiden van enorme hoeveelheden knoflook, ui­en en prei om het uitbreken van epide­mieën te voorkomen. De looksoorten werken namelijk niet alleen gunstig op de spijsvertering, maar hebben boven­dien een ontsmettende werking. Dierlij­ke parasieten slaan beslist op de vlucht, als u ze trakteert op een stevige dosis ui­en of knoflook. Dit geldt niet alleen voor ingewandswormen, maar ook voor allerlei bacteriën.

De goede eigenschappen van de ui gaan door koken voor een groot deel verlo­ren. Toch blijft er voldoende van over om gekookte uien tot een gezonde groente te maken. Wie een maag heeft die geen rauwe uien verdraagt kan dus ook van de heilzame werking profiteren. Gekookte ui werkt uitstekend bij ze­nuwspanningen en bronchitis-aanvallen: drie, in vieren gesneden, uien op een hal­ve liter water ongeveer tien minuten ko­ken, zeven en zoeten met honing.

Een prima middel tegen de hoest is siroop van uien: 100 gram uien op twee liter water ongeveer tien minuten laten ko­ken, zoeten met honing, zeven en laten indikken tot een stroopje (op een zacht vuur). Rauw verwerkt in uiewijn doet de ui dienst als wormafdrijvend middel: van een gesnipperde ui op een halve liter rode wijn (gedurende een etmaal laten staan, zeven en zoeten met 100 gram ho­ning) iedere dag een glas op de nuchtere maag. Uitwendig kan ui (rauw geraspt) worden gebruikt ter bestrijding van huidkloven, jeugdpuistjes (acne) en aambeien. Vers sap vermindert de pijn van wespe- en bijesteken. In vet of reuzei gekookte ui vormt, vermengd met rozewater en honing, een verzachtende gezichtsmelk.

Knoflook wordt niet alleen in de keuken gebruikt, maar ook bij de bestrijding van allerlei kwalen. Deze looksoort neemt als ontsmettend, wormafdrijvend en bloeddrukverlagend middel een zeer belangrijke plaats in de volksgeneeskun­de in. Knoflook werkt regelend op het suiker- en cholesterolgehalte van het bloed en houdt de aderen soepel. Het dichtslibben van de aderen is een van de vervelendste bijverschijnselen van het ouder/worden. Of knoflook werkelijk zo 'verjongend' werkt als dikwijls wordt beweerd staat niet vast. Een feit is ech­ter, dat het bij de Kaukasiërs, onder wie (vitale!) honderdjarigen beslist geen uit­zondering zijn, een onmisbaar onder­deel is van de dagelijkse maaltijden. Knoflook moet, evenals de andere look-soorten, bij voorkeur rauw worden ge­geten: fijngesnipperd in soepen, op vlees of door de sla.

U kunt ook dagelijks tinctuur van knoflook nemen: een teen­tje op een glas brandewijn of cognac ge­durende achtenveertig uur laten trekken of 50 gram fijngehakte knoflook tien dagen laten trekken op 1 dl sterke drank, zeven door een doek en bewaren in een goed af te sluiten fles. Van het eerste recept neemt u tien druppels per dag in thee van citroenmelisse, van het tweede enkele malen per dag dertig druppels in water. Een paardemiddel te­gen opkomende verkoudheid of griep is een teentje knoflook, uitgeperst in een glas melk, enkele malen per dag.

Voor het ontsmetten van wonden kan knof-Onder: Knoflook is goed voor hart 'ookazijn worden gebruikt: 3 geraspte en bloedvaten. teentjes op een halve liter azijn tien dagen laten trekken. Knoflookolie (twee bollen fijnwrijven in drie eetlepels olijf­olie) wordt ook wel duivelsmosterd of pastoorsmosterd genoemd. Het is een prima middel om pijnlijke spieren te masseren.

Ook prei heeft een heilzame werking, onder andere bij ingewandsstoornissen en verkoudheid. In het eerste geval wordt een afkooksel gemaakt: tien prei­en op drie liter water drie uur lang koken en om het half uur een kopje ervan drinken. Hoestsiroop wordt gemaakt door bijna gaar gekookte prei te zeven en met honing te zoeten.

Neem 's morgens en 's avonds een lepel. Sap van prei neemt de pijn van een insektebeet weg en laat de zwelling verdwijnen. Naast vele voordelen hebben de look-soorten één groot nadeel: de doordrin­gende geur. Om de (voor anderen) on­aangename lucht te onderdrukken kunt u enkele minuten op koffiebonen, anijs­zaad of een takje peterselie kauwen. Ook wil wel helpen een geraspte appel met honing eten. (zie ook: Look kweken)
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas