Lievevrouwebedstro

Lievevrouwebedstro kan in randjes worden aangeplant.
In vochtige, schaduwrijke loofbossen kan men lievevrouwebedstro aantreffen - hoewel in Nederland en België zelden.

Wie gebruik wil maken van de gunstige eigenschappen van dit plantje zal het dan ook in eigen tuin moeten kweken. Omstreeks april/mei kan buiten worden gezaaid. Het duurt echter wel een jaar eer het zaad ontkiemt. U kunt sneller van deze 'Waldmeister' genieten, als u jonge planten koopt en uitzet op 25-30 cm.

Lievevrouwebedstro bloeit in het voorjaar met witte, stervormige bloempjes die een zoete geur verspreiden. De blaadjes en de steeltjes bevatten cumarine, een stof die onder andere in de parfumindustrie wordt gebruikt.

Cumarine geeft lievevrouwebedstro zijn typische geur van aromatisch hooi, een geur die overigens pas vrijkomt als het kruid is gedroogd. Een bosje gedroogd lievevrouwebedstro op het toilet of in de badkamer gehangen, behoudt als natuurlijke 'geurverfrisser' lange tijd zijn heerlijke lucht.

Van de kalmerende werking die het kruid heeft wordt gebruik gemaakt in thee van lievevrouwebedstro (5 gram op een liter kokend water): drie kopjes per dag, waarvan een voor het slapengaan, garanderen rust en een gezonde slaap, zonder onaangename bijverschijnselen van veel moderne kalmeringsmiddelen.

Als toekruid wordt lievevrouwebedstro
gebruikt in bepaalde worstsoorten, terwijl het ook een belangrijk bestanddeel vormt van meiwijn.

In combinatie met aluin kan van lievevrouwebedstro een rode verfstof van worden bereid.
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas