Gewone vrouwenmantel (Alchemilla vulgaris)

Vrouwenmantel, Mariamantel of leeu-wenklauw behoort tot de rozenfamilie. De 10-50 cm hoge plant, die op vochti­ge, vruchtbare plaatsen groeit, bloeit tussen mei en juli met een groot aantal geelgroene bloempjes in pluimen.

Aan de Alchemia werden in het verle­den magische krachten toegeschreven door de alchemisten, die op zoek waren naar de Steen der Wijzen. Met behulp van de dauwdruppels - hemelwater - die in het blad van de plant waren opgevangen, trachtten zij kwikzilver te laten stollen bij hun pogingen goud te maken. De naam vrouwenmantel heeft niet al­leen betrekking op de vorm van het blad. Thee van vrouwenmantel werkt sterk samentrekkend op de baarmoeder tweemaal per dag. Het drinken van vrouwenmantelthee werkt kalmerend en bevordert een goede nachtrust. Een compres van verband, gedrenkt in een aftreksel van Alchemilla-blad heeft een bloedstelpende, genezende werking.
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas