Alsem

Alsem (Artemisia absinthium) is een vaste plant die ruim één meter hoog wordt en die tussen juli en september met gele bloempluimpjes bloeit.

Het absintolie, anijs, venkel en essence van steranijs worden verwerkt in Zwitserse absint. Overmatig gebruik van absint leidt tot een aandoening die absintinisme wordt genoemd. Matigheid is dus - zoals overigens altijd - geboden.

Uiterst links: Alsem heeft zilverkleu­rig blad en bloeit met gele bloempjes.

Alsem kan in juni buiten worden gezaaid. De zaailingen moeten op 30 cm van elkaar worden uitgeplant in droge grond waaraan com­post is toegevoegd.

Absintalsem komt vooral in Midden-en Zuid-Europa voor. De bloempjes kunnen worden verwerkt in kruidenbit­ter. Gebruik er echter zeer weinig van, want alsem is bijzonder bitter van smaak!

Een goed recept is: 90 gram alsemtop-Pen; 15 gram kalmoeswortel; 15 gram gentiaanwortel; 8 gram kaneel; 30 gram sinaasappelschil; 1,5 liter wodka. Laat het mengsel een week trekken, schud het regelmatig en zeef het vervol­gens.

Dit drankje voldoet uitstekend als maag-elixer.
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas