Agrimonie (Agrimonia eupatoria)

De gele, stervormige bloempjes van de agrimonie, die wel wat lijken op die van de toorts (Verbascum), bloeien tussen ju­ni en september. Hun geur doet denken aan abrikozen. De planten, die tot de ro­zenfamilie behoren, kunnen een hoogte van meer dan 1 meter bereiken. Ze groei­en voornamelijk langs wegen, in schraal grasland en in licht bebost terrein, ook wel in de duinen. In het noorden van Ne­derland zijn ze tamelijk zeldzaam, maar in het zuiden en in België komen ze vrij algemeen voor.

Reeds in voorhistorische tijden was men op de hoogte van de geneeskrachtige wer­king van de agrimonie. Omstreeks 2600 v. Chr. werd hij in Egypte gebruikt bij de bereiding van zalf tegen oogziekten. De Grieken maakten er een middel van tegen neerslachtigheid.

Thee van agrimonie (3 gram verse blaad­jes op een kopje kokend water), drie- tot vijfmaal per dag na de maaltijd gebruikt, heeft een heilzame werking bij aandoe­ningen van de nieren, de blaas en de le­ver.

Een slap afkooksel van 3-5 gram ge­droogd agrimonie-blad op een liter water werkt goed bij astma, diarree en dysente­rie en gaat vermoeidheid tegen. Ontsto­ken tandvlees, aften en lichte keelontste­kingen kunnen worden bestreden met een sterker afkooksel. Hiervoor moet u 100 gram blad op een li­ter water laten koken tot éénderde deel van het vocht is verkookt en vermengen met 5 gram honing en eventueel wat salie en lindeblad.

Bij open wonden kunnen compressen worden gemaakt van 200 gram blad van de agrimonie op een liter rode landwijn. Het mengsel moet vijf minuten koken, een uur trekken en vervolgens worden ge­zeefd.
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas