Paardekastanje (Aesculus hippocastanum)

De witte paarde­kastanje, die oorspronkelijk uit de Bal­kan afkomstig is, wordt ongeveer 20 me­ter hoog. Hij bloeit met rood of geel ge­vlekte witte, rechtopstaande trossen en levert stekelige doosvruchten - de 'wilde' kastanjes. De grote, handvormige bla­deren hebben een bladmerk dat sterk doet denken aan de afdruk van een paardehoef.

Een aftreksel van fijngemaakte bladeren (30 gram op een halve liter water gedu­rende drie uur laten staan) verzekert de gebruiker van een diepe, rustige slaap. Een slapper aftreksel (enkele grammen per kop) van bast of vrucht werkt gunstig op het spijsverteringskanaal, bijvoorbeeld bij diarree. Stoornissen in de bloedsomloop kunnen worden bestreden door middel van een afkooksel van de buitenste schil van de vrucht. Laat daarvoor 30 gram op een liter wa­ter vijf minuten koken en vijf minuten trekken.

Zeef het brouwsel en drink er een of twee kopjes per dag van. Ook aambeien, spataderen, winterhanden en -voeten vormen indicaties voor het ge­bruik van paardekastanje, terwijl bij acute neus- en keelholte-ontstekingen eveneens goede resultaten met dit mid­del worden bereikt. Paardekastanje is verwerkt in tal van kant-en-klare prepa­raten uit de homeopatische en allopati­sche apotheek.

In Turkije worden de tot poeder verma­len vruchten gebruikt om kortademig­heid bij paarden tegen te gaan. De steke­lige, groene bolsters, een nacht geweekt in water met een lepel ammonia, leveren een schitterende 'herfstbruine' verfstof voor handgesponnen wol. Laat de wol anderhalf uur in de verf sudderen (150 gram bolsters voor 100 gram wol).
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas