Kalmoes (Acorus calamus)

Kalmoes, oorspronkelijk afkomstig uit India, groeit in West-Europa vrij alge­meen langs de oevers van sloten en plas­sen. Deze plant uit de aronskelkfamilie is tussen de andere smalbladige gewas­sen in zijn drassige omgeving gemakke­lijk te herkennen aan de gerimpelde ran­den van zijn zwaardvormige blad en zijn typische, enigszins bittere geur. De zijwaarts gerichte bloeikolf telt talrijke groenige bloempjes en heeft een schut­blad dat in het verlengde van de bloeistengel staat. De plant, die ook wel 'zwanebrood' wordt genoemd, bloeit omstreeks juni/juli.

De wortelstok is het werkzaamste deel van het gewas. Hij bevat reinigende, op­wekkende en verwarmende stoffen, waarvan gebruik wordt gemaakt bij ont­stekingen van het maagslijmvlies. Kal­moeswortel vindt ook toepassing als urine-afdrijvend, zweetbevorderend en

koortswerend middel. Enkele grammen van de tot poeder gemalen wortelstok worden in een kop kokend water tot een heilzaam brouwsel dat ontsmettend werkt op ontstoken slijmvliezen van de mondholte. Gorgelen met dit aftreksel is goed voor de stem. Poeder van kalmoes­wortel is kant-en-klaar in de kruiden-handel te koop. De vluchtige olie die uit kalmoesworte! wordt bereid wordt ge­bruikt in de banketbakkerij (Deventer koek) en in de likeurindustrie (Bénédic­tine en kruidenbitters).
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas