Klis

De grote klis, een plant die ruim twee meter hoog kan worden, bloeit tussen juli en oktober met purperkleurige bloemen. Zowel de één meter lange wortel als de grote bladeren worden gebruikt. Klitwortel-op-brandewijn, is een middel dat haarroos en haaruitval tegengaat en tevens de haargroei bevordert.

Van de bloedzuiverende werking van de wortel kan gebruik worden gemaakt bij puistjes, ontstekingen en andere beschadigingen van de huid: 40 gram wortel op een liter water (dagelijks enkele kopjes drinken). Een lotion van 100 gram wortel, met 50 gram brandnetel een week laten trekken op een halve liter brande¬wijn, is een uitstekend massagemiddel voor de hoofdhuid bij haaruitval.

De in plakjes gesneden wortel (40 gram op driekwart liter kokend water, zeven, vermengen met 5 lepels honing en een halve liter melk) helpt goed bij reumatische pijnen. Drink het brouwsel in twee porties op.

Wie tijdens een wandeling een lichte kneuzing of een verrekte spier oploopt, kan bij wijze van eerste hulp een gekneusd blad van de klis op de pijnlijke plek binden.
Verse bladeren, met de harige kant op de huid tussen de schouders gelegd, laten prikkelhoest verdwijnen.

In de geneeskunde gebruikt men de werkzame bestanddelen van de Arctium onder andere in zalven voor brandwonden en in aambeienzalf
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas