Selderij

De ongeveer één meter hoge selderij, ook wel (moeras)eppe genoemd, komt uitsluitend voor in streken met een zouthoudende bodem.

De plant, die tot de familie van de schermbloemigen behoort, kan gemakkelijk worden verward met minder smakelijke - soms zelfs giftige - familieleden.

Het is dan ook veiliger om de gekweekte vormen te gebruiken: donkergroene bladselderij, knolselderij of bleekselderij. Selderijplanten hebben alle de kenmerkende, wat bittere smaak gemeen.

Selderij verschaft een kruidig aroma aan allerlei gerechten. (Stukjes bleekselderij, gevuld met kaas- of kruidencrème, vormen niet alleen een zeer smakelijk, maar ook een heel gezond borrelhapje.) 

Thee van selderij (een handvol verse of wat minder gedroogde blaadjes op een liter water) is uitstekend bij aandoeningen van nieren of blaas en werkt tevens goed bij maagpijn en reumatische pijnen. Drink er tweemaal per dag een kopje van, na het eten. Sap van selderij, wortels en tomaten vormt een heerlijke drank, die bovendien de slanke lijn ten goede komt.

In combinatie met de bladeren van berk (Betula) en klis (Arctium) kunt u van het kookwater van bleekselderij een prima anti-roosshampoo maken. Waterzucht is een kwaal waaraan kleine knaagdieren nogal eens lijden. Konijntjes of cavia's die er last van hebben knappen dikwijls heel snel op van een portie selderij!
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas