Vermeerderen en zaaien

Overblijvende planten kunnen in het voorjaar door scheuren worden ver­meerderd. Een te groot geworden pol wordt opgegraven en met de hand uit el­kaar getrokken, met een schop in delen gestoken of met behulp van twee rieken verdeeld. De buitenste delen van de pol kunnen opnieuw worden geplant. Tijm, lavas (maggiplant) en lievevrou­webedstro kunt u heel goed zo'n verjon­gingskuur laten ondergaan. Dille, ker­vel, venkel, verschillende soorten munt, tijm en ook bieslook zijn in het voorjaar in potjes in de tuincentra te koop. Maar u kunt die kruiden ook zaaien. Laat het zaad vroeg in het voorjaar kiemen onder glas of plastic. Zet de bakjes waarin u hebt gezaaid, op een lichte plek, die niet direct door de zon wordt beschenen. Om te voorkomen dat de plantjes te sterk uitgroeien (rekken) moet u het glas of Plastic tijdig verwijderen. Als u het zaai­sel langzamerhand wat koeler zet (af­hardt) en verspeent of dunt, kunnen de J°nge planten na half mei naar buiten. verspenen houdt in dat stevige gekiem­de plantjes ruimer worden uitgeplant in bakjes of potjes. Van plantjes die te dicht op elkaar groeien worden er ver­scheidene uitgetrokken en weggegooid. Het 'gedunde' zaaisel kan zich daarna veel beter ontwikkelen. In plaats van binnenshuis kunt u de bakjes met zaad natuurlijk ook in een kasje laten kie­men.

Het zaad van peterselie en selderij kiemt heel moeilijk. Laat het daarom in voch­tig zand eerst voorkiemen met bodem-warmte (18°C). Als de kiempjes te voor­schijn zijn gekomen zaait u ze in goede grond. Houd bij het uitplanten rekening met de kleuren van bladeren en bloe­men.

Zet enkele (3-5) planten van eenzelfde soort bij elkaar. Zo kunnen de groepen tot aaneengesloten kleurvakken uit­groeien.

Hoog opgroeiende planten moeten wor­den aangebonden. In plaats daarvan kunt u ook gesnoeide takken tussen de planten steken. Droge, ontbladerde tak­ken van liguster voldoen heel goed. Ton-kinstokken met draad ertussen zijn ook uitstekend. De planten mogen echter niet te stijf in elkaar worden gebonden en de bindmiddelen moeten onzichtbaar zijn. Stokrozen (Althaea), scharlei (Sal-via sclarea), vingerhoedskruid (Digita­lis), bernagie/komkommerkruid (Bora-go) en polei (Mentha pulegium) hebben beslist een steuntje nodig.
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas