Kruiden in de moestuin

Wie over een moestuin beschikt kan in een afzonderlijke hoek kruiden planten. De kruiden kunnen rondom de bedden echter ook met groenten, bonen en aard­appelen   worden   aangebracht. Veel

kruiden hebben een heilzame werking op andere gewassen, ook al zijn er krui­den bij, die elkaar niet verdragen. Dille bij tuinbonen voorkomt aantasting door de zwarte luis. Mierikswortel (en zonne­bloemen!) bij aardappels behoedt de 'piepers' voor allerlei aantastingen. Hennep houdt aardappelziekte uit de buurt en afrikaantjes zorgen ervoor dat de bodemaaltjes wegblijven. Boragie of komkommerkruid werkt gunstig op de aardbeiproduktie. Selderij voorkomt 'roest'.

Peterselie houdt asperges gezond en voorkomt aantasting door witte vlieg. Alsem houdt koolwit­jes uit de buurt van koolplanten. Hyssop, kamille, boerenwormkruid, sel­derij en salie worden in de biologische tuinbouw eveneens als middelen tegen allerlei aantastingen in de moestuin aan­geplant. Bieslook en dille worden om die reden tussen worteltjes geplant. Er zijn echter ook kruiden die men niet bij consumptiegewassen moet planten. Venkel en stambonen verdragen elkaar niet, evenmin als peterselie en sla. Plant venkel ook niet in de directe nabijheid van tomateplanten!
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas