Kervel

Deze zeer oude bewoner van kruidentuinen is een éénjarige plant, die een heerlijke anijsachtige geur heeft. De Romeinen gebruikten de kervel al als keukenkruid.

In de middeleeuwen paste men kervel ('kerbeli') toe als middel tegen leveraandoeningen en galstenen. Kervel is familie van het bekende fluite-kruid (Anthriscus sylvestris), dat in april en mei de bermen zo mooi versiert en tal van andere wilde planten die er sterk op lijken, maar die zeer giftig zijn!

Hoewel kervel als gedroogd keukenkruid in potjes te koop is, verdient het aanbeveling, het vers te gebruiken en kort voor het opdienen door het gerecht te mengen.
Het verse groene kruid smaakt bijzonder goed in salades en soepen, maar kan ook worden gecombineerd met kaas, kwark of kruidenboter en zo als broodbeleg dienen.

Gekookte aardappels en knoflook, met het kooknat gezeefd of door de groentemolen gedraaid, vormen een verrukkelijke soep als u er van het vuur enkele eetlepels room en een handvol gehakte kervel aan toevoegt.

Gebruik alleen (zelf) gekweekte tuinkervel en experimenteer niet met in het wild
aangetroffen planten die erop lijken, tenzij u een zeer ervaren plantkundige bent!

Kervel wordt vanaf maart buiten gezaaid. De afstand tussen de rijtjes moet 20 cm bedragen. Er is ook een lagere soort (Anthriscus vu/garis) met fijn gekruld blad. Kervel wordt ook verwerkt in de traditionele 'kruutmoes', een gerecht dat afkomstig is uit Gelderland/ Overijssel.
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas