Roomse kamille

De Nederlandse naam 'kamille' is van toepassing op verscheidene leden van de familie van de schermbloemigen. Ze groeien over het algemeen langs wegen, op akkers en op stortplaatsen, maar er zijn ook gekweekte vormen.

Tot de Anthemis-soorten behoren onder andere de Roomse kamille (Anthemis nobilis), de valse kamille (Anthemis arvensis), de stinkende kamille (Anthemis tinctoria). Reukloze kamille, echte kamille en schijfkamille dragen de naam Matricaria, respectievelijk met de toevoegingen maritima, chamomiKa en matricarioides.

Roomse kamille bloeit in het wild van juli tot oktober met witte bloempjes die een geel hartje hebben. (De gekweekte vorm is gevuldbloemig en helemaal wit.) De bloemen, die de werkzame bestanddelen bevatten, moeten in juni, bij droog weer worden geplukt en in het donker worden gedroogd. Thee van Roomse kamille (vijf tot tien bloemhoofdjes begieten met kokend water, en afgedekt tien minuten laten trekken, vervolgens zeven) kan worden gebruikt bij aandoeningen van de maag (drie koppen per dag), bij wormen en bij menstruatieklachten.

Een wrijf middel, te gebruiken bij reumatische pijnen, kan worden bereid door 20 gram Roomse kamille au bain marie in 100 gram olijfolie te verwarmen. Nadat de olie is gezeefd lost u er 10 gram kamferkristallen in op. Een slap aftreksel kan dienst doen in oogbaden, bij ontsteking van de oogleden. Blond haar kan worden 'opgelicht' door het te spoelen met een aftreksel van twee handen kamille op een liter water.
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas