Engelwortel

De grote engelwortel (Angelica archangeiica) ook wel engelgras of wortel van de heilige geest genoemd, is een soms meer dan tweeëneenhalve meter hoge plant die enigszins doet denken aan de bereklauw (Heracleum).

De witte, naar groen of geel neigende bloemen bloeien tussen juli en september. Grote engelwortel is een van de zeer vele schermbloemige planten met een geneeskrachtige werking.

Hij groeit in een vochtige omgeving: in Nederland onder andere op de Waddeneilanden en langs de grote rivieren, in België voornamelijk langs de Maas. Elders in Europa kan de grote engelwortel worden aangetroffen in Noorwegen, Zwitserland en Oostenrijk.

Een aftreksel van de wortel of van jonge takjes kan als gorgeldrank worden gebruikt bij een ontstoken keel: een halve theelepel op een kop heet water. Angeli-cawijn (een handvol wortel, zaad en fijngesneden blad 48 uur laten trekken op een liter rode wijn) bevordert de spijsvertering: iedere dag een borrelglaasje voor de warme maaltijd.

Wortel, bladeren en stengels werken urine- en zweetafdrijvend. Enkele druppels van het wortelsap kunnen, in de gehooropening gedruppeld, oorpijn doen verdwijnen.
De stengels worden in Noorwegen en op IJsland rauw geknabbeld. Geconfijte stukjes stengel worden in de banketbakkerij gebruikt, de vluchtige olie in de likeurindustrie (Chartreuse).
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas