Dille gezond

De waardering die de mensheid voor dille als kruid heeft is al heel oud.

De ruim 1 meter hoge dille (een lid van de schermbloemenfamilie) was al in het oude Egypte heel populair.
Het geurige kruid had vanuit Azië de weg naar het land aan de Nijl gevonden. In de middeleeuwse tuin van kloosters en kastelen nam de geelbloeiende dille al snel een belangrijke plaats in. En terecht: dille smaakt niet alleen voortreffelijk in allerlei gerechten, het kruid heeft ook een geneeskrachtige werking.

Het rijpe zaad wordt gebruikt in zeer uiteenlopende gerechten van bonensoep tot appeltaart. Onrijp zaad geeft een zachte, kruidige smaak aan de azijn, waarin augurken worden ingelegd. Het jonge loof smaakt, fijngesnipperd, uitstekend in salades, soepen en sauzen.

Dille lost slijm op, werkt ontspannend bij krampen en stimuleert de spijsvertering. Thee van dille kan worden gebruikt bij slapeloosheid, bij een 'opgeblazen gevoel', bij verkoudheid en bij bronchitis. Van lauwe dillethee kunt u kompressen maken om op branderige ogen te leggen. Olie van dille is een goed middel tegen oorpijn.

In moderne bloemenschikkingen zijn de groenige schermen van dille vaak aanwezig.
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas