Kruiden in Amerika

Met de ontdekking van Amerika werd het kruidenassortiment sterk verrijkt. Naast gewassen met geneeskrachtige werking behoorden daartoe genotmid­delen. Tabak (Nicotiana) en cacao (Theobroma cacao) in Amerika oor­spronkelijk om hun heilzame werking gebruikt, werden bijzonder populair in Europa. De kruidenwetenschap van het oude Mexicaanse volk, de Azteken, stond op een bijzonder hoog peil. Dr. Fransisco Hernandez, een arts uit de tijd van de 16e-eeuwse Spaanse overheersing van Zuid-Amerika, maakte melding van een kruidenboek met 1200 recepten. De wortel van de Amerikaanse winde (Smi-lax sarsaparilla), destijds al gebruikt te­gen nier- en blaasaandoeningen, is ook nu nog bekend als bloedzuiverend en zweetdrijvend middel.

De Mexicaanse peyotl, een cactussoort die bij consump­tie hallucinaties veroorzaakt, bleek bij later laboratoriumonderzoek mescaline te bevatten, een roesnarcoticum met ver­slavende werking. Een ander sterk wer­kend narcoticum werd gebruikt door de Peruviaanse Inka's. De bladeren van de cocastruik (Erythroxylon coca) werden gekauwd in kleine doses vanwege hun opwekkende werking, in grotere doses als slaapverwekkend, verdovend mid­del. De werkzame stof cocaïne, kreeg in de medische wetenschap een plaats als pijnstillend en verdovend middel dat uit­wendig - door penselen of indruppelen -bij kleine operaties toepassing vond.
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas