Althaea officinalis

In het wild komt Althaea officinalis voor op moerassige plaatsen met zilt of brak water.

Dit is het wilde zusje van de stokroos (Althaea rosea), groeit hier en daar op zilte gronden langs de kust.

De 1 meter hoge plant wordt ook wel witte maluwe genoemd. De bloemen die omstreeks augustus/september bloeien lijken op rozen. Zowel de lange penwortel als de hartvormige bladeren en de witte of zachtroze bloemen bevatten geneeskrachtige stoffen die kalmerend en verzachtend werken.

De bladeren moeten voor de bloei worden geplukt. Droog ze in een schaduwrijke plaats. De wortels, die met een droge borstel moeten worden schoongemaakt, kunnen in de herfst worden verzameld en aan dun touw te drogen worden gehangen.

Aangezien de plant sterk aan bepaalde groeiplaatsen is gebonden, zult u hem wellicht niet in het wild aantreffen.

De gedroogde delen zijn evenwel in de kruidenhandel te koop. Bij een ontstoken keel kunt u een gorgeldrank van heemst bereiden: 50 gram wortel (in stukjes) enkele uren laten trekken op een liter lauw water, vervolgens langzaam verhitten tot 60°C, zeven en zoeten met honing.

Dit afkooksel werkt ook bij ontstoken tandvlees en aften.
Een aftreksel van 30 gram bladeren en bloemen op een liter kokend water (tien minuten laten trekken, daarna zeven) kan dienst doen bij verkoudheid, aan¬doeningen van het maag-darmstelsel en ontstekingen van de urinewegen. Volgens hetzelfde recept maakt u een lotion om ontstoken ogen mee te deppen. Een papje van wortelpoeder of blad als compres op ontstoken wonden werkt verzachtend en genezend.

In de oudheid gold reeds dat een eetlepel heemst ziekten op een afstand hield.
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas