tuin april

In april is er veel te doen in de tuin

We gaan een bijzondere fijne tuinmaand tegemoet. In april beginnen de temperaturen wat zachter te worden en gaan planten stilaan aan het groeien en bloeien. De doodse wintermaanden zijn definitief voorbij en het lenteleven doet al een beetje van de zomer dromen. Laat het planten en zaaien beginnen!

Planten vermeerderen

Een eenvoudige manier om planten te vermeerderen is ze afleggen. Die techniek kan worden toegepast bij planten die lange twijgen vormen. Buig jonge scheuten van een plant naar beneden zodat ze in contact komen met aarde. Breng een kleine verwonding aan op het punt waar de scheut de grond raakt en zet de tak vast met een pen of draad. Wanneer er zich wortels hebben gevormd kun je de jonge scheut scheiden van de moederplant. De techniek werkt ondder meer bij kamperfolie, winterjasmijn, klimop en clematis.

Borders opfrissen

Een border geeft structuur en finesse aan je tuin maar hij blijft maar mooi als hij na drie tot vijf jaar wordt verjongd. - verwijder oude plantenresten en knip ze af. Haal ook de plantensteunen en naametiketjes weg - haal alle planten uit de border, en verjong ze door te scheuren of te delen - bewerk de grond van je border met compost, humus en andere bodemverbeteraars - plant de vaste planten opnieuw in de border en voorzie steunmateriaal waar nodig - breng eventueel een mulchlaag aan

Je planten steunen

Nu is het moment om steunmateriaal aan te brengen bij vast planten. Je kunt kiezen voor duurzame, kant-en-klare materialen of voor bamboestokken of mooi vertakt snoeihout voor een natuurlijk effect. Slappe planten kun je naast een stevige buurplant zetten, zodat die voor steun kan zorgen.

Clematis planten

April is planttijd. Een van de meest favoriete klimplanten is nog steeds de clematis. Wie een bloei wil van de vroege lente tot de late herfst, kan verschillende soorten aanplanten. Clematis planten vergt geen expertkennis, maar je moet natuurlijk met een aantal dingen rekening houden: - houd een afstand van 30 tot 40 cm van de muur, als je de clematis tegen een muur aanplant - het plantgat moet ongeveer twee keer zo groot zijn als de wortelkluit - vooraf zet je de plant in een emmer met water, zodat de wortels zich goed kunnen volzuigen. Laat nadien goed uitlekken - Clematis plant je best 10 cm diper dan de plant in de pot stond - vul het plantgat met goede humusrijke grond of goed verteerde compost - Clematis groeit van nature in halfschaduw. Kies toch een plaats met voldoende zonlicht - zet Clematis beschut, anders kan wind de plant beschadigen - Clematis is geen zelfhechtende plant en heeft dus steun nodig: een muur, klimrek, pergola, schutting, boom of hoge struik kan dienen

In volle grond zaaien

In april kun je ook in volle grond gaan zaaien. Als het nog te koud is, dan kun je de grond vooraf afdekken met zwarte folie om de grond op te warmen. Je kunt aan de slag met eenjarige klimplanten: reukerwt, Oost-Indische kers, klimmende winde, Chinees purperklokje (Rhodochiton) enz. Volgende eenjarigen kun je ook direct in volle grond uitzaaien: korenbloem, komkommerkruid, kantbloem, goudsbloem, slaapmutsje (Eschscholzia), juffertje-in-het-groen.

Zomerbloemen planten

Tegen het einde van de maand kun je zomerbloembollen zoals dahlia's, gladiolen en Crocosmia in volle grond uitplanten. Ook de bloembollen die opgeplant zijn in potten kun je dan uitplanten.

Bloembakken vullen en verzorgen

Gebruik kwalitatieve potgrond om bloembakken en potten te vullen. Voorzie een laagje hydrokorrels voor een betere drainage. Je kunt die korrels trouwens ook gebruiken als decoratief afdekmateriaal. April is ook het moment om kuipplanten te verplanten indien nodig.

Bemesten en bewateren

Omdat planten veel voedsel aan de bodem onttrekken, is het nodig om de voedselvoorraad regelmatig opnieuw aan te vullen. Er zijn universele organische meststoffen verkrijgbaar, maar je kunt ook opteren voor meststoffen die afgesteld zijn op de specifieke behoeften van een bepaalde soort beplanting, zoals rozen, buxus, siergrassen, kruiden, enz. Vergeet niet dat je tijdens droge periodes alles wat opnieuw aangeplant is regelmatig water moet geven. Dat geldt zowel voor planten in volle grond als voor planten in potten en bakken.

Aardbeien planten

Het is heel fijn om je eigen aardbeienoogst te kunnen verorberen. Enkele aandachtspunten: - geef ze een vruchtbare bodem op een eerder beschutte plaats. Vermijd vooral tocht. - aardbeien houden van een luchtige, humusrijke, goed doorlatende bodem - ze worden vaak op verhoogde bedden aangeplant - ze mogen in geen geval in de buurt van koolsoorten staan - door wat stro rond de planten te leggen, zorg je ervoor dat de vruchten beschut zijn tegen regenbuien bronnen: het Nieuwsblad 2-4-11 / groen.net kas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas