tuinbonen

Twaalf weken tuinbonen

Begin het seizoen met tuinbonen. Zaaien in februari betekent oogsten in juni. Behalve een steuntje vragen ze amper onderhoud. Tuinbonen laten zich niet tegenhouden door wat koude. Ze hebben amper 5įC nodig om te kiemen. Op een goed gedraineerde grond kun je bijgevolg al zaaien in februari-maart. Twaalf weken later zet je een smakelijke oogst op tafel. Intussen heb je planten die de moestuin, maar ook een border mooi aankleden. De stevige vierkante stengels van strong>tuinbonen werken zich omhoog tot - afhankelijk van de soort - zo'n 80 cm en tooien zich tussen de bladeren met perfect witte bloemen, bloemen met een zwarte tekening en soms ook wel roze en rode bloemen. De bloei evolueert van onderen naar boven tot de bloemen zo goed als de top bereiken. In het bloeispoor volgen vlezige peulen waar binnenin telkens vier tot vijf dikke bonen groeien. Laat ze niet te groot worden. Nog jong smaken tuinbonen het best en is hun zaadhuid beetzacht. Als je tuinbonen toch in een rijper stadium oogst, is het aanbevolen te 'dubbeldoppen': eerst de tuinbonen peulen en vervolgens elke boon nog eens ontdoen van de zaadhuid.

Vroeger of later

Wil je een extra vroege oogst forceren, zaai dan in januari in de hobbykas in potjes. Gebruik bij voorkeur doorwortelbare potjes. Tuinbonen vormen namelijk een pinwortel en laten zich niet zo gemakkelijk overplanten. Stimuleer een snelle kieming door de tuinbonen een nachtje te laten zwellen in water. Dek ze af met 3 tot 5 cm aarde. Vanaf einde februari mogen ze richting tuin. Bescherm ze de eerste dagen toch nog met een minikasje: is het niet tegen koude en wind, dan tegen houtduiven en andere vogels die uit zijn op een jong groen blaadje.

Twaalf weken oogsten

Zorg voor een gespreide oogst door tot in mei om de veertien dagen enkele nieuwe planten te zaaien. Plant tuinbonen steeds op 20 cm afstand in de rij en voorzie ze van een steun- of binddraadje. Ze hebben namelijk moeite om zichzelf rechtop te houden. In mei-juni kan het gebeuren dat zwarte bonenluis zich te goed komt doen aan de groeitoppen van de plant. De meest ecologische manier om er definitief mee af te rekenen is de planten toppen. tuinbonen telen in onze kas kas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas