roomse kervel

Roomse kervel brengt het zuiden in tuin en bord

Roomse kervel geurt en smaakt naar anijs. Roomse kervel is gemakkelijk te telen. Wees echter op je hoede: gevlekte scheerling lijkt erg op dit keukenkruid, maar is levensgevaarlijk!

Roomse kervel: geur, smaak en glans

Roomse kervel komt niet uit Rome. Sommige historici vermoeden dat de plant vanuit het Middellandse Zeegebied werd meegebracht door Romeinen. Waarschijnlijk is dat onze voorouders gewoon duidelijk wilden maken dat dit niet hun gewone tuinkervel was, maar een plant uit een ver land. Haal het in de tuin voor de zachte anijsgeur en -smaak die het jonge blad afgeeft en waarmee je onder andere fruitschotels tot lekkernij maakt. De zaden zijn minder lekker. Vaak hebben ze echter een (te) sterke smaak. Het is geen reden om ze niet te oogsten. Kneus ze als ze jong zijn en je hebt een ideaal schoonmaakmiddel om eiken meubels nieuwe glans te geven.

Vergissingen zijn dodelijk!!!

Bedel geen plantje roomse kervel bij een tuinkennis, maak koop het, perfect gelabeld, in een tuin- of plantencentrum. Dit smaakmakend kruid heeft namelijk enkele gevaarlijke look-alikes. Het meest te vrezn is wel de gevlekte scheerling (Conium maculatum). Alleen al aanraking kan irritatie veroozaken terwijl het eten van 6 gram jong blad al levensgevaar oplevert. Met de echte roomse kervel (Myrrhis odorate) niets van dat alles. Integendeel, hij stimuleert zelfs een goede vertering. Er is nog een reden waarom je niet om een afgesplitst exemplaar van een volwassen plant moet vragen. Roomse kervel heeft een spilwortel. Is die beschadigd, dan gaat de plant slechts moeizaam in hergroei. Zelf zaaien kan ook. Doe dat het liefst in het najaar, daarmee gun je de roomse kervel de koudeperiode die hij nodig heeft om in groei te komen. Geef de plant bij voorkeur een licht beschaduwde, goed bemeste en als het even kan licht vochtige plek. Het eerste jaar al zal hij gemakkelijk een meter hoog worden. Zijn maximum is zowat anderhalve meter. Dat is dan wel tot aan de prachtig witte bloemschemen gemeten die in mei-juni verschijnen. In het najaar sterven bladeren en stengels af. De wortel blijft echter intact en loopt in het voorjaar weer uit. kas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas