daslook

Daslook, het wilde broertje van look, wordt herontdekst in de (natuur)keuken

In Nederland is daslook een beschermde plant. In BelgiŽ vind je hele tapijten van deze geurende witte bloemen in de schaduwrijke bossen van de Ardennen en Oost-BelgiŽ. Allium ursinum, letterlijk "look van beren". Waarom het bij ons dan daslook heet, is koffiedik kijken. Volgens de overlevering deden de beren (en afhankelijk van de versie ook dassen) wanneer ze uit hun winterslaap ontwaakten, zich te goed aan dit kruid om hun maag en ingewanden te reinigen. Dat niet alleen beren de geneeskrachtige werking van het schaduwminnende broertje van de look kenden, blijkt uit een oud volksgezegde: 'Eet men prei in maart en daslook in mei, dan is men het hele jaar doktervrij'. Daslook tref je in het wild vooral aan in de bossen van Midden-Europa, West-AziŽ en in de Kaukasus. Het plantje komt uit de familie van de Liliaceae. Dit bolgewas is dol op donkere vochtige plaatsen met een humusrijke en kalkhoudende bodem en nestelt zich bij voorkeur in grote groepen langs beken. Zoals look en ui vermeerert daslook (ook wel oerlook genoemd) zich met knolletjes en zoals bij paddestoelen zijn de groeiplaatsen een goed bewaard geheim.

Daslook: pittige smaak

Daslook is niet alleen een van de oudste bekende geneeskrachtige kruiden, ook culinair wordt het geapprecieerd om zijn pittige kruidige smaak. Geliefd in grootmoeders keuken verloor het de laatste decennia aan populariteit, vooral door de toenemende zeldzaamheid van het plantje. Die is te wijten aan ontbossing en vervuiling. Maar met de hernieuwde aandacht voor oude gewassen is ook daslook aan een opmars begonnen. De smaak van daslook is minder uitgesproken en zachter dan die van knoflook. Erg lekker in onder andere salades en bij lamsvlees.

Daslook: geneeskrachtig kruid

Daslook lijkt wel het tovermiddel uit de huisapotheek. Van oudsher wordt het aangewend voor de behandeling van hart- en vaatziekten, te hoge cholesterol, aderverkalking, infectie van de ogen, oren, keel en de luchtwegen. En daslook wordt ook verondersteld te helpen tegen hoesten, heesheid, verkoudheid en griep. Net als knoflook bevordert daslook de spijsvertering en stimuleert daslook de eetlust. Daslook remt infecties en is door zijn hoge zwavelgehalte een aangewezen middel tegen schimmels en andere huidinfecties. Gebruikt u het voor medische doeleinden, laat u dan in elk geval informeren door een specialist. kas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas