vruchtwisseling

Vruchtwisseling is een belangrijk onderdeel bij moestuinieren

Vruchtwisseling op 4 percelen

- Perceel 1: Hier komen de peulvruchten, zoals bonen en erwten. Daartussen zet je kleine gewassen zoals sla en andijvie en kruiden zoals dille en peterselie. - Perceel 2: Hier komen de gewassen die veel voeding nodig hebben, zoals aardappelen, courgettes, pompoenen en suikermaÔs. Hier kan ook de spinazie staan. - Perceel 3: Hier komen wortelen, uien en knoflook en gewassen zoals witloof, schorseneer, aardpeer en artisjok. - Perceel 4: Hier kunnen de koolsoorten, radijs, koolrabi, rammenas en raapstelen staan. Combineer met bijvoorbeeld dille, salie en munt.

Elk jaar schuiven de percelen op:

Perceel 1 naar 4, 4 naar 3, 3 naar 2, de gewassen van perceel 2 komen op perceel 1 te staan. De gewassen die veel voeding nodig hebben, komen zo op het perceel te staan waar bonen en erwten stonden. Die gewassen hebben voeding opgeslagen in de wortelknolletjes die ze in de grond achterlaten. Dat zal de oogst ten goede komen. Door aan vruchtwisseling te doen, voorkom je ook bepaalde ziektes en plagen.

Goede en slechte combinaties

De beste manier om ziektes en problemen in je moestuin te vermijden is door de juiste gewassen met elkaar te combineren. DOEN: - sla met wortel, radijs, ui, aardbeien, kervel of dille - wortelen met bieten of ui - kolen met selder - radijs met tuinkers - tomaten met peterselie - bonen met dille NIET DOEN: - erwten met bonen of ui - radijs met kolen - kolen met ui - aardbeien met kolen kas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas