asperges

Asperges: voor de kweker met ambitie

- Wetenschappelijke naam: Asparagus officinalis - Zaaien in maart-april op een apart zaaibed - Uitplanten in het voorjaar van het volgende jaar - Oogst vanaf het vierde jaar Het telen van asperges is moeilijk, want je moet minstens drie jaar geduld hebben voor je iets kunt oogsten. Vooropgesteld dat de zaden opkomen. Verder moeten de 'klauwen', dat wil zeggen de vertakte wortelstokken, het verplanten naar een speciaal aspergebed overleven en weer gaan uitlopen. En dan is het nog afwachten of de asperges ook lekker zijn. Maar als je al deze hindernissen hebt genomen, kun je twintig jaar lang genieten van je eigen asperges.

Zelf asperges uit zaad opkweken is mogelijk.

Om de kans van slagen te vergroten, kun je met twee verschillende rassen starten. Lees aandachtig de instructies op de zaadzakjes. - seizoen 1: we zaaien de zaadjes in een zaaibakje. Ongeveer een maand later zie je de eerste frÍle pluimpjes te voorschijn komen. Vanaf dit stadium verplanten we deze jonge plantjes naar een specifiek bed. In het najaar knippen we het verdorde loof om te voorkomen dat de aspergekever zich via de stengels een weg zou eten naar de aspergewortels - seizoen 2: naast het bed graven we een greppeltje van 20 cm breed, 40 cm diep en vullen dit op met compost en kalk. Daar kunnen de klauwen bij het eerste teken van leven naar toe. In plaats van een groen pluimpje richt zich een paars puntje uit de aarde. Met de riek graven we de ondergrondse kluwen van klauwen op. De dikste verplanten we naar het voorzien greppeltje, met de wortelstokken in de lengte zodat ze in de loop van de komende twintig jaar niet in de breedte het bed uit zouden wandelen. - seizoen 3: de asperge komt op en gaat weer onder zonder dat je er een hap van mag eten. Het hele jaar door houden we het bed netjes schoon en knippen de verdorde stengels aan het eind van het seizoen af. - seizoen 4: het seizoen waarin je kunt gaan oogsten. De asperge is een veeleisende groente, die veel aandacht vraagt. Ze groeien heel snel. Doel moet zijn ze op het ideale moment te oogsten.

Asperges van a tot z

Witte en groene asperges zijn in feite een en dezelfde plant, maar groene asperges worden tijdens de groei niet bedekt met aarde en kleuren dus mooi groen. Het seizoen van de groene asperge is erg kort en loopt van 25 april tot 25 juni. Aan het eind van het seizoen kun je de asperges laten uitgroeien tot zo'n 2 meter hoog, zodat ze uitdorgen en verschrompelen. De asperges vormen dan een compostlaag voor de nieuwe planten. Rauwe groene asperges zijn verrassend lekker: erg sappig, licht zoet en met een uitgesproken grasachtige smaak. Asperges groeien waar je bij staat. Asperges hebben niet veel water nodig, want hun wortels reiken tot 1,2 meter diep in de slibrijke zandgrond. Er erg droge periods wordt er eenmaal per week water gesproeid, zo'n 10 liter per vierkante meter. Asperges groeien namelijk krom als de grond te hard is wegens droogte. Er ontstaat dan een korst, waardoor de asperge harder moet duwen om boven de grond uit te komen. In warme periodes met temperaturen van 25įC overdag en 15įC 's nachts groeien asperges zo'n 5 ŗ 10 centimeter per dag. Je ziet ze dus als het ware groeien. De teelt van asperges is arbeidsintensief, want de stengels moeten met de hand zo dicht mogelijk tegen de aarde afgesneden worden om plaats te maken voor de volgende stengels. De regel is dat men een asperge afsnijdt als ze zo'n 20 centimeter hoog is. kas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas