kas winter

Een kas komt goed van pas voor het overwinteren van heel wat planten

Eind oktober: bijna alles wat het balkon en het terras deze zomer heeft opgefleurd, is zich weer aan het voorbereiden op de winterslaap. Voor u betekent dat een portie extra werk.

Overblijvende planten opbergen

Pelargoniums, Fuchsia's, Lantana en verschillende andere overblijvende balkon- en terrasplanten worden naar binnengehaald in onze kas als de laatste bloei achter de rug is. Meestal is dat begin oktober het geval. Het overwinteren van deze planten is alleen de moeite waard als ze in een blakende gezondheid verkeren. De grond moet bij het inruilen niet te nat zijn; verwelkt blad en uitgebloeide bloemen worden verwijderd en lange scheuten worden ingekort. De winterberging moet niet te donker zijn, de gewenste temperatuur dient tussen 5 en 8 graden C te liggen. Gedurende de winter moet u erop letten dat de grond niet helemaal uitdroogt, daarnaast is het belangrijk dat u regelmatig controleert op ziekten en beschadigingen.

Bollen en knollen in turfmolm bewaren

Knolbegonia's, dahlia's, Indisch bloemriet en andere zomerbloeiende bol- en knolgewassen zijn probleemloos te overwinteren. Deze gewassen worden opgerooid als de bovengrondse delen gaan afsterven. Stengels en loof wordt ongeveer 10 cm boven de bol of knol afgesneden en de aanhangende grond wordt er zoveel mogelijk afgeschud. Daarna worden de bollen of knollen enkele dagen op een droge, luchtige plaats te drogen gelegd. Na het afdrogen worden beschadigde wortels en verwelkte bladresten nogmaals verwijderd. Vervolgens worden de bollen en knollen in een kist met turfmolm gelegd. De afstand dient zodanig te zijn dat dit plantmateriaal niet op elkaar ligt. De turfmolm moet iets vochtig zijn maar absoluut niet nat! Deze kisten worden gedurende de winter op een donkere en koele plaats bewaard. Een droge kruipruimte onder het huis kan hiervoor eventueel gebruikt worden.

Koele plaats voor kuipplanten

Een koele opslag gedurende de winter is noodzakelijk voor Agave, granaatappel, oleander, laurier, Fremontodendron, Agapanthus, Crinum en Phoenix. Verschillende ruimtes zijn hiervoor geschikt of geschikt te maken. Denk maar eens aan een serre of een vorstvrij te houden kas. Een koele kelder of souteterain, waar eventueel wat bijgelicht kan worden, kan ook als berging dienst doen. Zelfs een niet te donkere garage is te gebruiken, mits de planten niet te lijden hebben van de uitlaatgassen van een in- en uitrijdende auto. Dat betekent dat de auto in vorstperioden buiten moet overwinteren. De minst vorstgevoelige kuipplanten kunnen best een paar graden vorst hebben. Breng die soorten pas naar binnen als het echt gaat vriezen en haal ze weer naar buiten als de vorstperiode voorbij is.

Eenjarigen gaan naar de composthoop

Eenjarigen zijn vaak eind september al afgestorven. Van verschillende soorten, zoals Oost-Indische kers, kunt u nog zaad winnen voor eigen kweek in het volgend jaar. Win vooral ook zaad van eenjarige planten die wat minder algemeen in de handel zijn. Hebt u in het voorjaar planten van nieuwe rassen of zogenaamde F1-hybriden gekocht dan heeft het totaal geen zin om daar zaad van te winnen. De planten die u uit zaad van dergelijke planten kweekt, zijn inferieur van kwaliteit en lijken niet op de mooie eenjarigen die u dit jaar gehad hebt. De verwelkte en afgestorven planten kunnen samen met de oude potgrond op de composthoop. In verband met eventueel aanwezige ziektekiemen verdient het aanbeveling om de hieruit verkregen compost het volgend jaar niet weer in balkonbakken te gebruiken maar daarvoor nieuwe potgrond aan te schaffen. Wie weinig ruimte in huis heeft kan ook beter afzien van het overwinteren van vlijtige liesjes en heliotroop.

Vorstbestendige verpakking

Winterharde planten in potten, zoals rozen, bamboe, coniferen en vaste planten, kunnen ook in de winter buiten blijven. Ze dienen echter wel enige beschutting te krijgen. - enkele grote kuipen kunt u met styroporplaten, noppenfolie of oude dekens beschermen. Kleinere kuipen en potten kunnen in kisten worden gezet, waarna de tussenruimte met turfmolm of ander luchtig materiaal worden opgevuld. Tuineigenaren kunnen kuipen ook in de tuin ingraven of dicht bij elkaar zetten en vervolgens afdekken met blad. Handig zijn de potbeschermers en stambeschermers. - baldhoudende vaste planten kan men beter iet op de bovengenoemde manier afdekken omdat het blad dan vaak zal gaan rotten. Dergelijke planten kan men beter onder een afdak zetten zodat ze niet te nat worden. Eveneens heel interessant zijn de beschermingshoezen. - een laatste tip: vergeet niet om bladhoudende gewassen in potten in droge vorstvrije perioden zo nu en dan te gieten kas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas