oktober zaaien en planten

Oktober: zaaien en planten, watergeven en bemesten, gewasbescherming, verzorging, oogsten

Watergeven en bemesten

Wanneer het droog is, krijgen pasgeplante bomen en struiken regelmatig water. Leeggeoogste groentebedjes kunnen worden bedekt met een laag zelfgemaakt compost, afgevallen bladeren of rotte stalmest. Bepaal via een grondonderzoek of bemesting met fosfor of kalk nodig is. Deze meststoffen worden de volgende maand uitgestrooid.

Zaaien en planten

In de vollegrond kan in oktober nog spinazie, winterpostelein en veldsla worden gezaaid, knoflook geplant. Op leeggeoogste groentebedjes kan nog groenbemester worden gezaaid. Voor deze tijd van het jaar is winterrogge de beste keuze. In de platte bak kan nog sla en andijvie worden geplant. Maak de ramen goed schoon zodat de planten voldoende licht krijgen. Zet enkele polletjes peterselie, selderij en bieslook in potjes op de vensterbank om ook in de winter over deze verse kruiden te kunnen beschikken. Geef ze een koele, lichte plaats. In de komende maanden kunnen alle fruitsoorten worden geplant met uitzondering van de vorstgevoelige abrikoos, perzik, kiwi en druif. Deze worden pas in maart of april geplant. Bessen, frambozen en bramen zijn zelfbestuivers. Veel appels, peren en pruimen zijn kruisbestuivers. Met name in afgelegen gebieden is het raadzaam om twee bomen te kopen die elkaar kunnen bestuiven. Bij kruisbestuivers is dit noodzakelijk voor de vruchtvorming.

Gewasbescherming

Bescherm de stammen van fruitbomen met manchetten tegen wildvraat door hazen of konijnen. Pluk de donkere verdroogde vruchten ('mummies') uit de fruitbomen om te voorkomen dat de schimmel zich volgend voorjaar van hieruit kan verspreiden. Breng rond de stam van fruitbomen een lijmband aan om te voorkomen dat de vrouwtjes van de wintervlinder langs de stam omhoog kruipen. Hark afgevallen bladeren van appel- en perebomen die met schurft besmet waren, zo snel mogelijk onder de bomen weg. Verbrand ze of geef ze met de vuilnisman mee. Het zelfgewonnen bonenzaad gaat drie dagen de vriezer in voordat het wordt toegevoegd aan de voorraad. Hierdoor wordt schade door de bonenkever voorkomen.

Verzorgn

Blijf regelmatig onkruid wieden. Houd de bovengrond los door regelmatig te schoffelen of cultiveren. Maak de bonenstoken goed schoon en zet ze droog weg. De ramen van de tuinkas en platte bak worden grondig schoon geboend. Het gereedschap dat voorlopig niet wordt gebruikt, wordt schoongemaakt en eventueel geslepen. Controleer de palen en draden van het steunmateriaal. Nu de bladeren van de bomen en struiken zijn, kan kapot materiaal gemakkelijk worden hersteld of vervangen. Bedek de grond onder de bessen, frambozen en bramen met afgevallen bladeren. Door de bodembedekking is de kans op uitdroging kleiner en blijft de grond mooi los.

Oogsten

In de fruittuin kan nog volop worden geoogst zoals bijvoorbeeld de laatste bewaarappels, stoofperen, herfstframbozen, doordragende aardbeien, mispels en kweeperen. In de moestuin worden de bewaarkolen en andere niet winterharde gewassen geoogst voordat er vorst wordt voorspeld. Bij hogere temperaturen kunnen ze blijven staan tot november. kas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas