moestuin februari

In februari kunnen we langzaam beginnen met het zaaien in de moestuin

Dat wil zegen in een kweekkas, tuinkas of moestuinkas. Er zijn speciale turfpotjes/bakjes waar je dat in kunt doen, vooral voor de beginnende kweker is dit erg gemakkelijk, je zaait hier in en als de temperatuur buiten nog wat hoger is, kunnen ze met potje en al in de grond worden gezet. De wortels van de plantjes groeien hier na verloop van tijd doorheen en het potje wordt in zijn geheel opgenomen door de aarde.

De keuze van de zaden is vaak erg groot,

ook de keuze in biologisch geteelde zaden. Dit houdt in dat er alleen gebruik wordt gemaakt van natuurlijke meststoffen, zoals compost, stalmest en natuurlijke mineralen. De onkruidbestrijding tijdens de teelt gebeut via wieden, schoffelen en niet met behulp van bestrijdingsmiddelen. Handig zijn ook de zaailingen en -pads: hier zijn de zaden in voorgezaaid tussen twee lagen verteerbare celstof. Uitdunnen of verplanten hoeft hierdoor iet meer en je hebt nooit meer teveel zaad op ťťn plek.

Prei

We kunnen eind februari beginnen met het zaaien van zomerprei/herfstprei (dit is voor de beginner ook erg geschikt). Hiervoor kun je ook gewoon plastic bakjes gebruiken, zorg er wel voor dat je een speicale zaai- en oogstgrond gebruikt, de grond afdekken met een laagje zand. Na ongeveer 15 dagen ontkiemt het zaad. Zorg ervoor dat het niet te warm staat want dan krijg je slappe plantjes, de temperatuur moet rond de 18 graden zijn. Als de stelen in mei potlooddik zijn kunnen ze worden uitgeplant. Snijd dan van een kwart tot een derde van het loof af, en snijd van de langste wortels zoveel af dat ze even lang zijn als de rest van de plant. Hierdoor verdampt de preiplant de eerste dagen na het verpotten wat minder vocht. De plantafstand moet ongeveer 15 cm zijn. De bodem moet goed doorlatend zijn en er moet vrij veel compost bij. Je kunt de prei in de zomer oogsten, maar voor een wat dikkere prei laat je hem gewoon nog even staan. Je kunt ook plantprei kopen en zo een stuk makkelijker starten. Goede buren voor prei zijn: uien, selderie, schorseneren, kropsla, wortels, koolrabi, koolsoorten, Oost-Indische kers, tuinkers. Slechte buren: bonen

Sla

Wat is er nu lekkerder dan op een mooie zomerdag van je eigen geteelde sla een frisse salade te maken? Er is dan ook volop keuze in verschillende soorten: ijssla, kropsla, krulsla, pluksla, snijsla, veldsla, bindsla en rucola. De krulsla soorten zijn o.a. lollo rossa en lolla bianco. Deze soorten doen het vooral goed in het voorjaar. Ook erg makkelijk om er gewoon een paar blaadjes vanaf te plukken en te gebruiken. Hoe vaak koop je niet een krop sla waar je bijna de helft van weggooit? Sla zaaien: zaai 4 zaadjes in een turfpotje (niet te warm zetten). Na ongeveer 4 dagen beginnen de zaadjes te kiemen, dun ze direct uit naar 1 per potje. Als de plantjes wat iel en langgerekt zijn moeten ze kouder staan. Als het wat mooier weer wordt kunnen ze overdag buiten staan. Half april kunnen ze naar buiten in de volle grond of in een bak/pot. Dank wel om nachtvorst, zet er dan iets overheen. Geef sla goed water, het gewas moet goed kunnen groeien om smakelijk blad te kunnen leveren. Voeg aan de grond wat koemestkorrel en compost toe. Slakken zijn ook erg dol op sla. Slechte buren voor sla zijn: selderie en peterselie.

TIPS

- zaai niet teveel tegelijk, houd er liefst 2 ŗ 3 weken tussen, anders is alles tegelijk klaar - turfpotjes kun je ook vervangen door lege eierdoosjes, deze verteren ook in de grond - gebruik liever een plantenspuit voor het geven van water aan zaailingen i.p.v. een gieter moestuintje moestuinkas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas