spruiten telen

Spruiten telen: een smaakvolle en gezonde groente

Spruiten, het lelijke eentje tussen de groenten? Die reputatie verdienen Brusselse spruiten beslist niet! Goed klaargemaakt zijn ze zeer lekker. En die typische spruitjesgeur? Die krijg je enkel als je ze te lang kookt. Spruitjes zijn kleine zijknoppen die spontaan langs de stam van een koolplant ontstaan zouden zijn. Ze zouden voor het eerst omstreeks 1750 bij Brussel zijn aangetroffen, hoewel ze al op het einde van de 16de eeuw zijn beschreven. In de driehoek Brussel-Leuven-Mechelen werden ze in elk geval voor het eerst op grote schaal geteeld.

Zaaitips voor spruiten

- grondsoort: zandleem en lichte kleigrond - beschut zaaien: maart en april. Zaai in een zaaikistje in maart om vroeg, vanaf oktober, te kunnen oogsten. Of zaai ze in april op een zaaibed in de volle grond. - zaaidiepte: 1 cm. - De gekweekte plantjes worden na 8 weken uitgeplant op een afstand van 50 x 70 cm van elkaar. Spruitkool vraagt een voedselrijke grond. - oogsten: oktober tot februari. Spruitjes bewaren lang aan de plant en kunnen gedurende verschillende maanden worden geoogst. Na een vorstperiode smaken ze nog lekkerder.

Spruiten in de keuken

Pluk bij voorkeur kleien spruitjes die mooie vaste kropjes vormen. Breng water aan de kook en laat ze daarin 5 tot 7 minuten garen, voor grotere spruitjes is dat 10 minuten. Dan zijn ze nog knapperig met een fijn nootachtig aroma. Laat ze niet te lang koken, want dan komen verschillende kwalijk ruikende componenten vrij die een sterke koolsmaak geven. Reken 250 g spruitjes per persoon. Vers geoogste spruiten kun je 5 tot 7 dagen bewaren in een geperforeerde plastic zak in de koelkast. kas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas