biozaad

Biozaad is niet alleen goed voor het milieu, biozaad draagt ook bij tot de biodiversiteit

Bovenal leveren ze bijzonder lekkere groenten, kruiden en fruit op die je zelden in de winkel vindt. Biologisch zaad komt van biologische ouderplanten die organisch gevoed werden, zonder chemische bestrijding van onkruid of ziekten. Omdat de velden het hele seizoen door onkruidvrij gehouden moeten worden, is het een arbeidsintensieve teelt. Ook het oogsten, het drogen en dorsen gebeurt grotendeels manueel. Ter vergelijking: in de gangbare zaadteelt worden chemische middelen ingezet zoals plantenhormonen, groeiregulatoren en ontbladeringsmiddelen. Na de oogst wordt het zaad chemisch ontsmet en krjigt het een schimmelwerend omhulsel. De biologische zaadteelt is dus arbeidsintensiever; daarom ligt de prijs ook hoger. Maar je krijgt er wel zaad en planten zonder residuen voor in de plaats.

Biologisch biodivers

Biozaden en biologisch plantgoed worden niet alleen milieuvriendelijk geteeld, ze dragen ook bij tot de biodiversiteit en de variatie in onze tuinen. In de biotuinbouw wordt immers veel aandacht besteed aan oude streekgebonden rassen. Die minder bekende groente- en fruitsoorten bieden een pak voordelen voor de particuliere tuinier. Vaak zijn ze robuuster, aangepast aan het klimaat en de bodem van de streek, bieden ze meer weerstand aan ziektes en brengen ze een grotere variatie in onze voeding. Ze zijn lekker en exclusief - in de winkel zal je niet gauw labbonen, ganzenbloem, kardoen, postelein of raapsteel vinden. Wie biozaad koopt, helpt dus mee het plantaardig erfgoed in stand te houden. Zal je tuin er dan zoveel gezonder door worden? Niet meteen, daarvoor is een pakje zaad te miniem. Maar je helpt er wel de biologische tuinbouw en het milieu een stuk mee vooruit. Door geen pesticiden of kunstmest te gebruiken, wisselteelt in je groentetuin toe te passen en te kiezen voor zaad en plantgoed dat vrij is van residuen, sluit je de biokringloop in je tuin. biologisch telen kas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas