seizoen groenten

Zes Nederlanders op de tien weten niets over het beste seizoen voor groenten en fruit

- Veldsla op z'n best in de zomer? Helemaal fout. - Is witloof op z'n best in de zomer? Of toch in de herfst? De meerderheid van de Nederlanders heeft er geen benul meer van. Amper vier op de tien weet nog in welk seizoen de verschillende soorten groenten en fruit lokaal en vers te verkrijgen zijn. Alvast in de keuken zijn we de voeling met de seizoenen kwijtgeraakt. Maar tegelijk zou een overgrote meerderheid bij het vullen van de winkelkar toch graag meer rekening houden met het seizoen. Meer en meer mensen zijn op zoek naar seizoensgebonden producten. Als we de seizoenen beter willen respecteren, doen we dat voor de prijs, de smaak, om het milieu te sparen en omdat we denken dat het gezonder is. Maar alvast dat laatste is nog niet bewezen. De voordelen voor het milieu zijn wel aanzienlijk. Aangezien deze producten lokaal geteeld worden, is er minder nood aan transport en duren opslag en koeling minder lang.

Vollere smaak

Naast alle logische argumenten is er natuurlijk ook de smaak. Zowat alle adepten van seizoensgroenten en -fruit zijn het erover eens dat producten die je in het juiste siezoen eet een stuk lekkerder zijn. We zijn het verleerd om de groente- en fruitkalender te begrijpen. Nochtans kunnen we dagelijks zeer gevarieerd en lekker eten. Ook in de winter zijn heel wat verse groenten verkrijgbaar. Denk maar aan rapen, bieten, pastinaak, rodekool, schorseneren... Allemaal schitterende producten die een plaats verdienen in de Nederlandse keuken. Bovendien zorgen deze minder gekende groenten voor meer afwisseling op je bord, wat veel gezonder is. Het lichaam heeft nu eenmaal variatie nodig. Enkele voorbeelden:

Wintergroenten

Knolselder, schorseneren, veldsla, witloof, spinazie, wintergroenten

Lentegroenten

Witloof, tomaten, prinsessenbonen, spinazie, lentegroenten

Zomergroenten

Knolselder, tomaten, prinsesenbonen, courgette, spinazie

Herfstgroenten

Knolselder, schorseneren, veldsla, witloof, tomaten, prinsessenbonen, courgette, spinazie hobbykas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas