Citroengras

Citroengras: een frisse, zure, citroenachtige smaak vers uit de tuinkas

Citroengras: plantomschrijving:

Citroengras of Cymbopogon citrates behoort tot de grasachtigen en bezit een milde, frisse en kruidige smaak. Meestal wordt dit gras in de supermarkt aangeboden, maar ook in de tuinkas doet de plant het uitstekend mits de juiste verzorging wordt toegepast. De plant bestaat uit lange, lancetvormige bladeren die in een scherpe punt eidigen. Citroengras blijft in onze contreien relatief klein en dus zeer goed te houden in pot of een afgebakend stukje perceel. Dankzij de frisse citroensmaak zorgt ook deze plant voor een fantastische aanvulling in de keuken.

Standplaats

Citroengras groeit het best op een zandlemen bodem die goed het water draineert. Een teveel aan water kan immers leiden tot waterrot. Plant ze bij voorkeur op een halfschaduwrijke tot zonnige standplaats waar genoeg luchtcirculatie heerst. Ook dit is belangrijk om geen schimmels in de hand te werken. Vermijd direct zonlicht om uitdroging te voorkomen.

Citroengras vermeerderen

Citroengras wordt doorgaans altijd vermeerderd door middel van scheuren. De plant uit de grond halen met een goed wortelgestel en deze in stukken scheuren. Op die manier groeit de plant in geen tijd opnieuw fors uit. Zaaien wordt niet toegepast omdat de plant zelden gaat bloeien en bruikbare zaden levert. Bij het scheuren dient er voldoende water te worden gegeven om een goede groei te garanderen. De wortels zijn beschadigd en dienen dus voldoende water op te nemen om te ontwikkelen.

Citroengras oogsten

Na een groeiperiode van circa twee maanden kunnen de stengels, die stevig zijn uitgegroeid worden geoogst. Oogst de stengels met een klein deel van het blad. Vers citroengras kun je ruim een week in de koelkast bewaren. Zorg hierbij wel voor voldoende luchtcirculatie, wat de bewaring ten goede komt.

Smaak en gebruik

Vers geplukt citroengras wordt meestal niet rauw gegeten. De sterke smaak kan al gauw een overheersende rol spelen en dat is vaak ongewenst in de keuken. Kook of stoof de stukken citroengras mee in gerechten die een extra toets verlangen. Verdeel de stengels in handzame stukken van zo'n 15 centimeter en gooi de wortels en het buitenblad weg. Ook gedroogd kan dit gewas heel wat hobbykoks bekoren. Vooral in de Aziatische keuken is het een erg geliefde plant en vaak voorkomende smaakmaker. Doet het prima bij soepen, sauzen, gerechten op basis van kip, vis en curry's. kas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas