schorseneren

Schorseneren zijn ideale groenten om te telen, vers uit de tuin.

Schorseneren zijn doorlevende planten. Ze worden echter als eenjarigen, of soms als tweejarigen geteeld, omwille van de smakelijke, zachte wortel. Het is een goede wintergroente, verdraagt ook wat lichte vorst. Schorseneren zijn herkomstig uit de wilde natuur en sedert de middeleeuwen beter bekend dank zij goede selecties en duidelijke recepten (via de abdijen). Schorseneren vragen losse, goed waterhoudende, diep bewerkte, kalkrijke grond. Nooit op waterzieke bodem. Bij de teelt op zware grond kan het ook lukken, maar het vraagt wel wat meer zorg, doch de smaak is dan wel wat beter. Gebruik nooit verse stalmest, maar wel goed verteerde natuurmest, toegediend het jaar voordien, en overvloedig. Ook superfosfaat en potassulfaat als bijbemesting, want schorseneren vragen een rijke grond. Zelfs een bijbemesting met sodanitraat is goed. Niet te vroeg zaaien, want dan schieten de planten door en wordt de wortel waardelozer. Dus vanaf half april op 2 cm diepte. De opkomst is nogal wisselvallig en ze gebeurt traag (2 tot 3 weken). Uitdunnen op 7 cm. Het oogsten begint vanaf oktober. Wortels die overwinteren, en die bijvoorbeeld rond april geoogst worden, zijn nog bruikbaar, al zijn ze niet meer zo zacht en smakelijk. Ze schieten ook bijna allemaal door en vormen zaadstengels met kleine bloempjes. Het uitgraven vraagt wel wat kennis want deze wortels kunnen tot 30 cm diep gaan, en ze breken gemakkelijk af. Graaf dus een diepe sleuf, zo dicht mogelijk van de rij schorseneren en duw met de spade de wortels zijdelings er in. Wortels van schorseneren worden geschrapt, want de fijne zwarte pel moet er af, zodat je enkel de witte wortel verbruikt. En juist dat afschrepen van die vuile pel maakt schorseneren minder aantrekkelijk; want je krijgt er gekleurde vingers van, precies zoals bij het roken van nicotine-sigaretten. Dit komt door het melksap in deze vlezige wortels. Door deze onaangename ervaring krijgen die schorseneren de bijnaam 'keukenmeidenverdriet' opgekleefd. Zou dat ook de oorzaak zijn dat we in onze moestuinen zo weinig schorseneren zaaien? Of is het omdat ze in de warenhuizen zo aantrekkelijk liggen pronken, naakt, en dus wit, in bokaaltjes, klaar om opgediend te worden? Nochtans, de smaak van schorseneren is prima, ze zijn zo goed als vrij van plagen, buitengewoon vitaminerijk: een delicatesse en origineel. Deze groente is niet ouderwets, noch vergeten, maar een culinaire topper, onovertreffelijk indien opgediend in smeuÔge witte saus. Doch te weinig vermaard.

Schorseneren: goede buren

- goede buren: prei, kropsla, pluksla, koolrabi pastinaak telen schorseneren telen hobbykas




Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas