pastinaak

Pastinaak werd al geteeld in het oude Egypte.

In de westerse wereld groeide de pastinaak ook in de wilde natuur. Tijdens de middeleeuwen at men alles wat eetbaar was, want men had niet de overdaad om hierin kieskeurig te zijn, en zodra er iets ontdekt werd dat voedzaam was, en daarbij nog lekker, werd het geplant en veredeld. Toen er van de aardappel en de gewone rode wortel in onze gewesten nog een sprake was, at het gewone volk de pastinaak. De wortel kan heel lang bewaard worden en heeft een zoete smaak. Bovendien is hij heel erg voedzaam. Pastinaak wordt gebruikt in de geneeskunde (1680) tegen buikpijn, graveel (niersteen), zijdepijn, de hik, enz. Pastinaak is dus een oude, haast vergeten, groente. Pastinaak is ook bekend onder de volkse naam 'pinksternakel', en is een schermbloemige wortelplant. En verder: is iets voor winterverbruik, en nog later, al geeft de oogst het volgend voorjaar een minder aantrekkelijke smaak. Pastinaak wordt tegenwoordig het meest verbruikt in Engeland. De wortel, die volledig onder het aardoppervlak groeit is bestand tegen tamelijk strenge vorst. Enkel het loof kan bevriezen; en daarom is het best alles ter plaatse wat af te dekken met dorre bladeren. De wortel van de huidig veredelde plant is wit en kan tot 30 cm lang worden, is pits van vorm, dus een echt penwortel. Daar het zaad van pastinaak heel traag kiemt (zaaien begin maart), en de plant aanvankelijk traag groeit, en de wortel zich ook traag ontwikkelt, is de oogst pas mogelijk vanaf oktober. Het zaad is ook slechts ťťn jaar kiemkrachtig genoeg. Pastinaak is minder onderhevig aan ziekten, doch aantrekkelijk voor de wortelvlieg, vandaar dat we best afdekken met insectengaas (zoals bij gewone wortelen).

Pastinaak blijft een gemakkelijke teelt.

Het is een specialiteit, daar deze witte wortel nu haast overal vervangen is door allerlei soorten rode wortelen, waarvan er vroege en late variŽteiten, en korte en lange exemplaren bestaan. Zelfs bestaan er ook diverse smaken hierin, die vaak beÔnvloed worden door de soort bodem waarin ze groeien. Wat ook het geval is bij de pastinaaksmaken. Kalium en magnesium bevorderen de zoete smaak en het bewaren. De bemesting gebeurt best het jaar voordien. Pastinaak kan geteeld worden op natte gronden, en zelfs in de schaduw; maar de grond moet er zeer diep omwoeld zijn. Lukt dit niet, dan is het best op vooraf gemaakte bermen te beginnen. Men noemt dit ruggen; ook in grootschalige aanplantingen algemeen van toepassing. Pastinaak blijft nog steeds een delicatesse met aparte smaak en aroma. Dus, waarom zouden wij ook niet eens experimenteren met deze ouderwetse groente, die verbruikt wordt zoals gewone wortelen, en zelfs meer winterhard blijkt te zijn. Een groente met gele bloemen, en een eigen zaadwinning. pastinaak telen hobbykas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas