groente

Groente uit je eigen moestuin of in de hobbykas

Met je handen in de geurende aarde, een zacht voorjaarsbriesje in je gezicht en het zonnetje in je rug is het werk in je moestuin vaak het recept voor een rustig down to earth-gevoel. Als je nog niet begonnen bent; begin april is de tijd om te gaan zaaien. Heb je alleen een balkon? Geen nood, met wat potten kom je ook een heel eind. De groei van groente staat of valt bij een goede bodem. Eindeloos spitten is meestal niet nodig. Kijk eerst of de bodem niet te nat is. Als je in de grond knijpt, mag er geen water uitlekken. Breek eventueel de grond open zodat het opdrogen sneller gaat. Koolgewassen, aardappels en vruchtgroenten zoals pompoenen en aubergines hebben een grote behoefte aan mest of compost. Wil je geen compost of gedroogde koemest in de grond spitten, dan kun je meststoffen in korrelvorm of vloeibare vorm kopen. Maar niet alle groenten hebben bemesting nodig. Bladgroenten vragen om minder bemesting en wortelgroenten en peulgewassen groeien zelfs goed zonder.

Groente zaaien

Met zaaien kun je al in maart beginnen. Soms is het buiten nog te koud en kun je groente en kruiden het beste binnen opkweken. Sommige zaden hebben een temperatuur van twintig graden nodig om te ontkiemen. Let op dat de zaadjes op een zo warm mogelijk plek staan tot ze kiemen. Na het kiemen willen ze vooral een zonnig plekje. Als je de zaadjes afgedekt laat kiemen, veeg af en toe de druppels water weg en laat wat verse lucht erbij komen, anders kan het geheel gaan schimmelen. Als de plantjes groot genoeg zijn kun je ze buiten in de grond poten. Laat ze eerst wennen aan de buitentemperaturen door ze alleen overdag buiten te zetten en ze 's avonds weer binnen te halen. Zaai pas buiten als de grond minstens tien graden is en pas op voor nachtvorst, het is zonde wanneer de met liefde gezaaide groenten ten onder gaan aan de kou. Na IJsheiligen van 11 tot en met 15 mei, is de kans op vorst miniem en kun je veilig buiten zaaien. Wie zaait... Na maanden van geduldig wieden, water geven en liefdevol verpoten kun je de vruchten plukken van je werk. Letterlijk. Als je het goed plant, heb je elk seizoen verse groente op je bord. In de winter wissel je prei, kolen en knollen af met frisse blaadjes winterpostelein; zaai zaadjes van een aantal groenten op verschillende momenten in, zodat je niet in een keer met vijf kilo wortels of zakken vol sla zit. In de lente en de zomer heb je vaak zin in vers groen uit je moestuin. En dat kan soms niet snel genoeg gaan. Goed om te weten is dat veel pluksla groeit als kool. Rucola, eikenbladsla en ook raapstelen zijn vaak na vier weken te oogsten. Wanneer je de zaadjes om de drie weken zaait, heb je bijna heel het jaar verse groente op je bord. In de winter duurt het wat langer. Zaai de plantjes op de vensterbank en oogst ze binnen. Een aantal kruidensoorten is winterhard, tijm, salie en rozemarijn kun je bijvoorbeeld gewoon buiten laten staan. Wel sterven de planten boven de grond af, en kun je ze pas vanaf het voorjaar weer gebruiken in de keuken. Wil je ze blijven gebruiken, zet alle kruidenplantjes 's winters binnen. Pluk kruiden vlak voordat je ze gebruikt, dan zitten ze vol smaak.

Geen tuin?

Als je geen tuin, maar wel een balkon of terras hebt, kun je kweken in bakken. Een pot aardbeien of kerstomaten geeft kleur aan je balkon en staat garant voor onvermijdelijke snoepmomenten zodra de vruchten rijp worden. Groenten die het uitstekend doen in potten zijn verschillende slasoorten zoals rucola en postelein, pronkbonen en vruchtgroenten zoals tomaten, paprika's, aubergines en courgettes. Pronkbonen zijn prima bestand tegen natte en droge weersomstandigheden en moeten net als de vruchtgroenten worden opgebonden aan een stok. In plaats van saaie rechte stokken kun je ook sierlijke takken van een krulwilg of hazelaar gebruiken. Pompoenen zijn er ook in struikvorm. Deze teel je makkelijker in een pot dan de variant met de lange ranken. Patissons, een pompoensoort met gele en witte schotelvormige vruchten, groeien bijvoorbeeld struikvormig. Ook kleine fruitboompjes en bessenstruiken misstaan niet in een pot. Als je de planten opkweekt, is de kans groot dat je te veel planten voor je balkon hebt. Spreek met wat vrienden af wie wat kweekt en verdeel de plantjes wanneer ze gepot kunnen worden. Geen overschot, wel veel soorten!

Geen groene vingers?

Presteer je het om zelfs vetplantjes een snelle dood in te helpen? Houd moed en begin simpel. Pluksla groeit bijna als vanzelf. Ook aardbeienplanten zijn makkelijk met veel resultaat. De meest kruidenplantjes zijn makkelijk te onderhouden, maar bij mislukkingen ook makkelijk te vervangen. In plaats van zelf te zaaien kun je bij tuincentra ook kleine groente- en kruidenplantjes kopen die je vervolgens zelf uitpoot. Eenmaal gewend aan de volle smaak van je eigen groente en het hele jaar door koken met verse kruiden, wil je nooit meer anders. hobbykas kiezen hobbykas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas