9 vak tuin

De 9 vak tuin: tuinieren op een heel kleine oppervlakte op balkon of terras

De 9-vak tuin, bestaande uit 9 afzonderlijke vakken, is 97 cm x 97 cm groot; 25 cm hoog. In de 9-vak tuin kunt u vrijwel alles zaaien en planten waar de gezinsleden graag op tafel zien, maar niet teveel plaats inneemt. Tomaten, bonen, aardbeien, pluksla, koolrabi, radijs, prei, selderij, venkel, uien en allerlei keukenkruiden. De planten die het grootste worden zet u in het midden van de 9-vak tuin. Alle andere planten komen aan de rand. De kleinste groeien aan de kant of hangen eroverheen zoals bijvoorbeeld aardbeien of mini-komkommers. De plaats die vrijkomt doordat er iets wordt geoogstn, vult u direct weer op met een jonge plant. Doordat de begroeiing vrij goed sluit, is het aanbrengen van een mulchlaag niet nodig. Wel noodzakelijk is watergeven en bemesten. Doordat er veel planten groeien op een zeer kleine oppervlakte moet zeer regelmatig worden bemest; liefst met een langzaamwerkende mestsoort om groeischokken te voorkomen. In droge perioden wordt de 9-vak tuin regelmatig van water voorzien; soms is dat wel twee keer per dag nodig. Hoe vaak en hoeveel water u geeft is afhankelijk van de standplaats van de 9-vak tuin.

Enkele tips:

- u kunt uw 9-vak tuin bedekken met doorzichtige folie: dit geeft de mogelijkheid om het teeltseizoen te verlengen tot december en al in februari te starten. - voorbeelden voor de beplanting * in het midden zet u een kerstomaat die wordt aangebonden met een stok. Aan de randen van de 9-vak tuin wisselt u selderijplanten af met preiplanten en pluksla. Andere mogelijkheden zijn radijs en spinazie. * half mei plant u in het midden een paprikaplant met uien, spinazie en kropsla eromheen. Later komen er op de plaats van de spinazie en sla een aantal koolrabiplantjes * in het midden van de 9-vak tuin plant u venkel of koolrabi. Aan de randen komen aardbeien, met sjalotten, minikomkommers en tuinkruiden ertussen.

A.C.D. wint met de 9-vak tuin de bronzen tuinaward:

Nu kan iedereen eten uit eigen tuin. Op minder dan ťťn vierkante meter is al een moestuintje mogelijk! Met de 9-vaktuin kunt u liefst 9 soorten groenten kweken en wekenlang smullen uit eigen tuin. Vul deze 9-vaktuin met kwalitatieve zaai- en oogstgrond, zodat de zaden goed kunnen ontkiemen. Een ideale wijze om kleinschalig te tuinieren: groenten, kruiden of vruchten. Deze 9-vak tuin is een sieraar in uw tuin of op uw balkon. nieuwsbericht 9-vakjes tuin kas

9 vak tuin
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas