bieslook

Bieslook is familie van ui en prei en smaakt dus pittig

Medicinale voordelen van bieslook

Bieslook verlaagt cholesterol en bevat vitamine A, B en C

Tip

De Chinese soort van bieslook met plat blad is de champagne onder de bieslook en heeft een fijne smaak en lekkere witte bloempjes.

Weetje

Te veel bieslook veroorzaakt rusteloosheid en slapeloosheid.

Vers in de winter: bieslook

Oktober: pollen bieslook uit de tuinkas groeien in de warme kamer opgewekt verder en dus hebben we wekenlang verse vitaminen. Verse kruiden zijn in de wintermaanden schaars, vooral die kruiden waarvan we in de keuken op de vensterbank gemakkelijk kunnen oogsten. Bieslook behoort naast peterselie tot de altijd beschikbare vitaminebronnen uit eigen tuin. Bieslook heeft een zachte uiensmaak en bevat daarnaast veel vitaminen C, estherische oliŽn, die kiemremmend, dus gezondheidsbevorderend werken. - in de wintermaanden worden in levensmiddelenwinkels dikwijls voorgekweekte bieslookplantjes in potjes aangeboden, waarvan drie tot vier maal kan worden geoogst. Daarvoor zijn wel een lichte plaats bij het raam of in de tuinkas en een temperatuur van 10-20į C nodig. We kunnen ecther net zo goed eigen planten uit de kruidentuin hiervoor gebruiken. De teelt in de winter is namelijk heel eenvoudig wanneer we maar rekening houden met de natuurlijke groei van dit geurige gewasje. Vanaf augustus worden de dagen korter en de planten trekken zich als het ware terug. Daarbij worden de voedingsstoffen uit de bladeren naar de basis afgevoerd, die daardoor tot een soort bolletje uitgroeit. Na een vrij lange rustperiode in de herfst- of wintermaanden komen uit de bolletjes nieuwe frisgroene sprieten. Als de herfst nat en zacht is, moeten we de rustperiode kunstmatig in leven roepen, anders lopen de bolletjes slecht uit. - daarvoor hoeven we slechts de planten vanaf oktober uit te graven, de wortels door schudden zoveel mogelijk van aarde te ontdoen en ze vervolgens buiten in een kistje onder folie of onder een afdakje droog op te slaan. Zo komt de groei tot stilstand. Vorst geeft geen schade, in tegendeel, dat bevordert het afrijpen. - vanaf begin december of later in de winter kunnen we de kluiten delen, zodat zij in potten of schalen van 9-12 cm doorsnede passen. Eventueel worden de wortels wat ingekort. Het oude loof moet in ieder geval geheel worden verwijderd. - tuinaarde en zand zijn geschikt voor het oppotten. Nu is nog ťťn ding belangrijk: het steeds rijkelijk begieten, liefst met handwarm water, om de gelijkmatige ontwikkeling van de al snel verschijnende sprietjes te bevorderen. - op een lichte plaats in de keuken kunnen we tijdens de volgende vier tot vijf weken twee tot drie maal oogsten. Daarna is het niet meer lonend en moeten we opnieuw beginnen. Ongeveer twee weken na het oppotten kan opnieuw worden geoogst. - uitgeputte of gekochte bieslookpollen zijn niet waardeloos. Als we ze in de tuin uitplanten herstellen zij zich weer gauw. kas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas