kiemgroenten

Kiemgroenten: wie kiemen eet, krijgt alle gezonde bestanddelen in geconcentreerde vorm naar binnen

Wat zijn kiemgroenten?

Kiemgroenten, spruitgroenten of kiemen zijn ontkiemde zaden, die nooit tot een volgroeide plant zullen uitgroeien omdat ze in zeer vroeg stadium geoogst worden. Je vindt kiemgroenten in tal van soorten en smaken, zoals sojakiemen, preischeuten, radijskiemen, alfalfakiemen, broccolischeuten, ...

Kiemgroenten zijn gezond omdat...

Zoals de naam al aangeeft zijn kiemgroenten groenten die nog in de kiem zijn. Precies omdat deze plantjes nog zo jong zijn, bevatten ze ook alle gezonde bestanddelen in nog zeer geconcentreerde vorm. Wie kiemen eet, eet de plant in zijn meest vitale levensfase, met alle gezondheidsvoordelen vandien. Kiemgroenten zijn niet alleen rijk aan allerhande vitamines, zoals calcium en ijzer. Bovendien zijn kiemgroenten ook goed verteerbaar en bestaan ze in zo veel soorten en smaken dat er voor elk wat wils is. En ook in de strijd tegen kanker, hart- en vaatziekten en verouderingsverschijnselen kunnen kiemgroenten danzij hun antioxidante eigenschappen een belangrijke rol spelen. die antioxidantwerking danken kiemgroenten meer bepaald aan de aanwezigheid van aanzienlijke hoeveelheden coumestrol, een plantaardig oestrogeen dat ook gunstige effecten kan hebben op overgangsklachten.

Hoe kiemgroenten gebruiken?

De dikkere kiemsoorten zijn erg lekker in bereidingen in de wok, de fijnere variŽteiten komen dan weer prima tot hun recht in salades of als garnituur op de boterham. TIP: om het extra spannend te maken kun je een mengeling samenstellen van verschillende soorten kiemgroenten. Zo bekom je niet alleen een kleurrijke, maar vooral bijzonder smakelijke salade. Lees ook: kiemgroenten kweken

Kweek zelf kiemgroenten

We hebben het vroeger op school allemaal weleens gedaan: een beetje tuinkerszaad op watten, en een paar dagen later had je al plantjes die je kon afknippen om ze als smaakmaker op een boterham te doen. Tegenwoordig zijn er veel meer soorten kiemgroenten te krijgen, zoals rucola, basilicum en radijskers. Op een glazen schaaltje kweekt u binnen een week uw kleine smaak- en vitaminebommetje. Want smaak en vitamines zijn in de :minuscule plantjes zeer geconcertreerd. En de toepassingen van kiemgroenten zijn eindeloos: op een boterham met kaas, een handvol over de sla of in de soep... Een gezonde manier om ook in de winter verse groenten binnen te krijgen. kas




Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas