spruitgroenten

Voor wie geen ruimte heeft voor echte moestuinplanten, kan altijd nog zijn toevlucht nemen tot spruitgroenten

Spruitgroenten zijn eenvoudig te kweken, snel resultaat en de spruitgroenten schijnen ook nog eens erg gezond te zijn.

Bonen

De bekendste spruitgroente is taugť, het spruitje van de mungboon. Andere bonen die u kunt laten 'spruiten' zijn: kikkererwten, adzukibonen, groene erwten, zwarte bonen, linzen en soja-bonen. U moet uiteraard wel rauwe bonen nemen en hele erwten, anders gebeurt er helemaal niks.

Hoe bonen 'spruiten'?

- laat de peulvruchten een nacht in water wellen. Spoel ze daarna goed schoon en droog ze op een stuk keukenpapier - bedek de bodem van een droge, schone glazen pot met een laagje peulvruchten. Doe de deksel erop zonder hem vast te draaien en zet de pot op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. De peulvruchten zullen binnen 24 uur spruiten - maak de spruitgroenten een paar keer per dag schoon met koud water (met een zeef gaat dit het gemakkelijkst), dep ze droog en doe ze terug in de pot. Na drie of vier dagen zijn ze klaar om te eten.

Ook groentezaadjes kunnen als spruitgroente dienen

Bekend zijn natuurlijk tuinkers, alfalfa en waterkers, rode kool, rucola, zonnebloem en pompoen kunnen als spruitgroente worden gegeten. Sommige groentezaden zijn bewerkt met chemische stoffen die zijn verdwenen als de plant volwassen is, maar nog volop aanwezig zijn in de spruitgroenten. Daarom is het verstandig om hiervoor zakjes zaad te kopen die speciaal voor spruitgroenten zijn bedoeld. Zelfs graansoorten kunt u laten spruiten: tarwe, rogge, spelt, suikermaÔs en rijst kunt u in een dag of vijf opkweken tot eetbare kiemplantjes.

Spruitgroenten: vitamine uit de vensterbank

In de wintermaanden is er in de tuin slechts mondjesmaat te oogsten. Bij het koude weer zoeken we onze bezigheden meer binnenshuis. Een vande mogelijkheden om binnenshuis groenten te telen is het zaaien van spruitgroenten. Taugť is natuurlijk een heel bekende, maar er zijn veel meer mogelijkheden. Tarwe, linzen, adzukibonen, mungbonen, kikkererwten, te rijp geworden bonezaden uit eigen tuin, gerst, sterrekers, mais, pompoen-zaden en bijvoorbeeld radijs. Uiteraard zijn alleen zaden bruikbaar die niet behandeld zijn met chemische middelen. Het telen van spruitgroente is zo gemakkelijk dat het zelfs lukt op een vierdubbele laag keukenpapier. Week de zaden een dag voor en leg ze daarna op het vochtige keukenpapier in een bakje. De eerste dagen afgedekt met plastic om het vochtig te houden. Afhankelijk van de soort verschijnen na +/- een week de kiempjes en zijn de zaden eetbaar. Meng de spruitgroente door de sla, de soep, een omelet of een 'prutje' zoals Chile concarne. Een mengsel van spruitgroente zorgt voor de wintervitamine. Denk je aan de aanschaf van een tuinkas, dan helpen wij u graag verder. kas kiezen kas




Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas