molsla telen

De teelt van 'molsla' als groente

De laatste tijd staan oude, zogenaamd vergeten, groenten meer en meer in de belangstelling van tuinier en consument. Molsla (Taraxacum officinale) is eigenlijk een verbeterde versie van de paardenbloem, die in het gematigde en noordelijk halfrond van nature voorkomt. Van oudsher kenden onze voorouders het gebruik om tijdens het vroege voorjaar in weilanden bladrozetten van paardenbloemen, die onder molshopen waren terechtgekomen, op de delven, waarbij de bebleekte en zachter geworden lossen blaadjes werden geoogst voor consumptie. Sprekende volse benamingen van toen tonen hoe onze voorouders de paardenbloem waardeerden: boerenverdriet - wat verwijst naar dit in weilanden vrijwel onuitroeibare 'onkruid' en bedpisser, duidend op de laxerende en urineafdrijvende werking van het kruid. Paardenbloem is bij herboristen bekend als een vitaminerijk en zuiverend voorjaarskruid.

Teeltmethode van molsal

In de handel worden verbeterde rassen van paardenbloem als mosla aangeboden, met bredere bladschijven, minder bitter van smaak en minder snel in zaad komend. Zaad van molsla blijft maar twee jaar kiemkrachtig. De teeltwijze van molsla verloopt ongeveer gelijk met de groeicyclus van de paardenbloem. In mei zaai je op rijtjes van 25 cm afstand, op een maximale diepte van 0,5 cm. Alle grondsoorten zijn geschikt. De zaailingen worden uitgedund in de rij op 15 cm. Paardenbloem vormt een penwortel; zaailingen verplanten lukt dus moeilijk. Het eerste groeiseizoen laat je de mosla boven- en ondergronds ongemoeid fors doorgroeien.

Ter plekke bleken

Eind oktober kun je de tijdens het seizoen gegroeide bladeren ter plekke bleken voor consumptie na een drietal weken. Je kunt de bladeren ook inkorten op een drietal centimeter boven de wortelhals, en de plant op de groeiplaats laten staan voor een eerste oogst van nieuwe gebleekte blaadjes. Afhankelijk van de weersomstandigheden kun je al oogsten in maart. Het blekende effect van een molshoop kun je nabootsen door de planten te bedekken met een 15-tal cm dekgrond of overjarige compost. Een andere mogelijkheid is om de planten af te schermen met een omgekeerde, goed lichtdicht gemaakte, grote bloempot. Je kunt molsla die je ter plekke op de zaaiplaats verder kweekt tot drie opeenvolgende jaren benutten. Daarna zijn de wortelreserves volledig uitgeput.

Bleken in forcerie

Je kunt de penwortel met ingekort blad ook in oktober rooien om er tijdens de wintermaanden een vervroegde oogst mee op te zetten in een 'forcerie'. Daartoe worden de molslawortels ingetafeld in een emmer met tuingrond en ondergebracht in een donkere kelder of schuurtje. Het is belangrijk dat molsla tijdens de hergroei volledig lichtdicht wordt afgeschermd om mooi gebleekte blaadjes te kunnen oogsten. Op die manier kun je, met een tussenpauze van een tweetal weken, tot vier opeenvolgende keren oogsten van je teelt van molsla. Een 15-tal ingetafelde wordtels levert gemiddeld bij iederen oogst een portie molsla voor twee personen op.

Een veelzijdig plantje

Paardenbloemen kun je ook als voer gebruiken voor konijnen en kippen. Aan kuikens van enkele weken oud kun je fijngesneden blad geven, omwillen van het gehalte aan vitamines, mineralen en sporenelementen. Geef slechts kleine porties, want het kruid heeft laxerende en vochtafdrijvende eigenschappen. Het gebruik van de wortel van de paardenbloem als koffiesurrogaat is ook bekend. Tweejarige wortels worden gedroogd, geroosterd en vermalen en zo gebruikt als pittige, cafeÔnevrije vervanger van koffie. Alhoewel je als tuinier maar beter geen grote opbrengst van molsla moet verwachten, is de teelt van deze "groente" meer dan alleen maar een curiosum. Het is immers een probleemloze - desgewenst meerjarige - teelt die een verse, vitaminerijke groente oplevert tijdens de wintermaanden of in het vroege voorjaar. La perle du Nord: teelt van molsla in Frankrijk: daar waar molsla in onze streken vroeger een beperkt en volks gebruik kende, is de teelt van molsla in Noord-Frankrijk van oudsher beroepsmatig aangepakt. De 'pissenlit' of 'dent de lion' heeft een vaste plaats verworven in de Franse gastronomie. In Hoymille, nabij Duinkerken, zijn nog vijf bedrijven actief in een landbouwcoŲperatie om op 80 ha grond molsla te verbouwen. In oktober geoogste penwortels worden stuk voor stuk met de hand schoongemaakt en in slaaptoestand gestockeerd bij -3į Celsius. In functie van de vraag worden de wortels in een pikdonkere ruimte gebracht waar ze in houten bakken in jute worden ingetafeld. In de ruimte heerst een zeer hoge vochtigheid bij een temperatuur van 11į Celsius. Tijdens de hergroei worden de jonge blaadjes regelmatig met water besproeid, de wortels niet. De plant teert volledig op zijn wortelreserves. Na 21 dagen wordt er geoogst. De grootste afzetmarkten zijn Duitsland, Zwitserland en beperkter de Benelux. Frankrijk zorgt voor 30 procent van de productie
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas