courgette telen

Courgette telen

Grond

De courgette heeft een beschutte en zonnige plek nodig om te groeien. Een plek op of rond de composthoop is ideaal.

Zaaien

Bij een warm voorjaar kan het zaad van courgette direct buiten worden gezaaid. De zaden kunnen ook worden voorgezaaid. De zaden worden in een bakje, gevuld met zaaigrond, gelegd. Na het zaaien worden de courgettezaden bedekt met 2 cm grond. Vervolgens wordt de grond vochtig gemaakt.

Planten

Na 1 of 2 weken zijn de planten groot genoeg om buiten te worden geplant. Het uitplanten van de courgetten gebeurt het best in de tweede helft van mei, als de kans op nachtvorst is geweken. Het plantgat wordt gevuld met compost. De plantjes worden op 1 m van elkaar geplant.

Verzorgen

De planten hebben heel veel water nodig, voornamelijk tijdens de bloei. In droge perioden vragen de courgetten 10 l water per week. Om de verdamping te beperken, kan er een mulchlaag aangelegd worden rondom de planten.

Oogsten

Courgettes groeien snel uit tot oogstbare exemplaren. Jonge vruchten zijn het lekkerst. Courgettes kunnen van de plant worden gesneden als ze 25 cm lang zijn. Ze kunnen nog 2 weken op een koele plaats bewaard worden.

Smaakverbetering

De kunst om de meeste smaak te oogsten, is bij mediterrane groenten simpel: laat ze niet al te groot worden. Een tip voor de allerlekkerste oogst: courgette smaakt top als de vrucht een diameter van 5 cm heeft met de bloem er nog aan. Mik dus niet op groot, laat de planten vrij dicht naast elkaar groeien en oogst ze om en om.

Courgettes: goede buren

Goede buren: uien, stokbonen, maÔs, Oost-Indische kers
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas