planten kweken

Zelf planten kweken: de meest gestelde vragen

Wij beantwoorden hier de meest gestelde vragen en laten zien hoe u succesvol kunt zaaien.

Wanneer kan ik het beste zaaien?

Veel planten kunnen gedurende het grootste deel van het jaar worden gezaaid, maar bijna alle planten hebben een optimale zaaitijd. Kijk op de verpakking of raadpleeg een andere betrouwbare bron. Dan weet u zeker dat u het zaad onder de best mogelijke omstandigheden laat kiemen.

Waarom moeten sommige zaden worden geweekt?

Het voorweken van zaden is een manier om de buitenste harde laag, die de kieming bij sommige zaden remt, af te breken; hierdoor wordt het zaad uit zijn ruststadium gehaald. Zaden van planten van de familie van de vlinderbloemigen zoals tuinbonen, lupine en Robinia hebben zo'n harde laag. Door de zaden 's nachts te laten weken zal de harde laag gewoonlijk afbreken. Zaai de zaden zodra ze uit het water worden gehaald. Op de achterkant van een zakje zaad staat altijd vermeld of voorweken nodig is.

Kun je direct in de grond zaaien?

Direct zaaien in voorbewerkte tuingrond is een geweldige manier om gaten in de border te vullen en een informele sfeer te creŽren. Ook kost het op deze manier niet veel om uw tuin met bloemen te vullen. Direct in de volle grond zaaien is vooral handig als u te maken heeft met een nieuwe tuin of tijdelijk uw tuin wilt vullen. Hark eerst de grond, zodat een mooi zaadbed ontstaat en zaai dan om de paar weken voor een zo lang mogelijke bloei. Direct zaaien kan met eenjarigen als slaapmutsje, jufferte-in-'t-groen en goudsbloem en met vaste planten als vingerhoedskruid, toorts en blauwe distel.

Hoe moet ik zaaien?

Gebruik zaaitrays voor een grotere hoeveelheid zaad waarvan de zaailingen moeten worden vespeend, en potten om grotere individuele planten te krijgen voordat u deze oppot. Bij trays met afzonderlijke cellen is vespenen niet nodig. Zaai niet te dik; dat kan nadelig zijn voor de kieming. Ook neemt de kans op rot toe.

Wanneer moet ik pas gezaaid zaad gieten?

Variaties in temperatuur, licht en water kunnen een nadelig effect hebben op de ontkieming en meer kans geven op rot, dus is het belangrijk om de grond vochtig - maar niet te nat - te houden in de tijd tussen zaaien en ontkiemen. Controleer daarom minstens ťťn keer per dag of de potgrond vochtig is.

Maakt het uit hoe diep ik zaai?

Dat hant af van het type plant. Sommige zaden moeten ondiep worden gezaaid in een smalle geul, gemaakt met een verspeenstokje of een label, andere zaait u dieper. En sommige strooit u direct over de oppervlakte van de grond om ze daarna te bedekken met een dun laagje vermiculiet, wat licht doorlatend is; dit geldt voor de zogenaamde lichtkiemers. Bij planten als vlambloem (Phlox), rododendrom en Veronica moet licht bij de kieming worden buitengesloten, daarom wordt het zaad bedekt met grond of grit. Selderie, sla en de meeste grassen (zowel gazon als siergras) hebben licht nodig; strooi dit zaad over de oppervlakte en bedek het met een dun laagje vermiculiet.

Wat betekent 'regelmatig zaaien'?

Regelmatig zaaien betekent dat bepaalde zaden (bijvoorbeeld van sla) in een bepaalde periode meer dan eens, met gelijke tussenpozen, worden gezaaid. Dit gebeurt om meerdere redenen. Op deze manier vermindert u de kans op het mislukken van de oogst door het tegenwoordig grilliger klimaat; bijvoorbeeld in het vroege voorjaar als het weer - en vooral de temperatuutr - erg snel kan veranderen. Ook is dit de manier om verzekerd te zijn van een langere oogsttijd dan wanneer u slechts ťťn keer zou zaaien. Door regelmatig te zaaien kunt u ook het bloeiseizoen verlengen waardoor de planten langere tijd sierwaarde hebben.

Is een verwarmd kasje de moeite waard?

Het gebruik van een verwarmd kasje zal het aantal planten dat u uit zaad kunt opkweken aanzienlijk vermeerderen. Planten die gewoonlijk veel later in het jaar - als het een stuk warmer is - buiten worden uitgezaaid kunt u dan al veel eerder binnen zaaien. Als u serieus planten uit zaad wilt opkweken, is het daarom best de moeite waard om een verwarmd kasje aan te schaffen.

Waar moet ik op letten als ik zaad koop?

Schaf alleen zaden aan die u kunt opkweken met de voorzieningen die u in huis heeft. Het heeft geen zin om zaden te kopen waar u een verwarmde kas voor nodig heeft als u die niet bezit. Kijk ook of de plant wel geschikt is voor de omstandigheden in uw tuin. Zaadzakjes moeten droog, niet geopend en niet over de datum zijn. Uiteraard is het handig als er duidelijke instructies op staan.

Hebben zaden een houdbaarheidsdatum?

Dat hangt af van de omstandigheden waarin de zaden zijn bewaard, maar ook van het zaad zelf. Sommige soorten zaad blijven decennia lang goed, omdat de plant waarvan ze afkomstig zijn zich heeft aangepast aan specifieke groeiomstandigheden, terwijl andere soorten zaad slechts enkele weken houdbaar zijn. Er is geen vuistregel om vast te stellen wanneer zaad over de datum is. Voer eenvoudig een zaaitest uit: zaai enkele zaden in een pot om te zien of ze kiemen voordat u een hele partij zaait met het risico dat ze niet uitkomen en dat uw verwachte oogst mislukt.

Wat zijn F1-hybride zaden?

F1-hybriden zijn planten die zijn ontstaan door kruising van twee ouderplanten die allebei opvallende kwaliteiten hebben. Het doel is een kruising te produceren met blijvende kenmerken, die gewoonlijk een verbetering zijn ten opzichte van de ouders; bijvoorbeeld grotere bloemen, betere kleur, compacte groei of ziekteresistentie. Het proces dat nodig is om een F1-hybride te creŽren is tijdrovend; het gebeurt namelijk door handmatige bestuiving en moet bij F1-hybriden elk seizoen worden toegepast. Daarom zijn deze zaden doorgaans ook duurder.
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas