zaden kiemen

Waarom kiemen mijn zaden niet?

Er zijn diverse redenen waarom zaden niet kiemen
- zaait u wel in de juiste tijd van het jaar? Terwijl veel planten worden opgekweekt uit zaad dat in het vroege voorjaar is gezaaid, is er ook zaad, zoals lathyrus, dat later in het jaar - voor kerst - kan worden gezaaid. Controleer wat de juiste zaaitijd is; ofwel via de informatie op het zakje, of via een website, boek of catalogus. - het kan ook zijn dat het zaad niet kiemt omdat de omstandigheden - temperatuur, licht en hoeveelheid vocht in de potgrond - tussen het tijdstip van zaaien en de ontkieming niet gelijkmatig zijn. - zaden die in het wild zijn verzameld, hebben soms een beschermende laag (ook wel coating genoemd) die ontkieming verhinderd totdat de omstandigheden goed zijn, gewoonlijk in het voorjaar. Tot die tijd zijn de zaden in rust. Deze coating wordt afgebroken wanneer de zaden worden blootgesteld aan regen en vorst. Werd het zaad verzameld en gezaaid zonder dat deze beschermlaag is afgebroken - dit heet stratificeren; het zaad wordt dan ingekerfd, aangevijld of met schuurpapier behandeld, of in de vriezer gelegd - zal het niet ontkiemen - door een schimmelziekte is er kans op rot in het zaad waardoor het niet ontkiemt. Dit staat bekend als wortelbrand - tot slot kan de kiemkracht van zaad zijn aangetast als dit oud is of op de verkeerde manier is bewaard, waardoor het nat is geworden of is beschimmeld.

Hoe lang heeft zaad nodig om te kiemen?

Dit hangt helemaal af van het gewas, de temperatuur en de hoeveelheid licht, en de tijd van het jaar. Sommige zaden kiemen binnen een paar dagen, andere binnen enkele weken en een paar doen er een aantal maanden over. De kiemtijd wordt meestal vermeld op het zaadzakje.

Wanneer moet zaad in de koelkast worden bewaard?

Zaad dat u gekocht heeft in een dichte verpakking zal goed blijven op een koele, donkere, droge plek zonder dat u het in de koelkast hoeft te bewaren. Zaad verzameld van de planten in uw eigen tuin moet u door en door laten drogen op keukenpapier en bewaren in een afgesloten bakje in de koelkast om ze vers en kiemkrachtig te houden. Vergeet niet om bij elke zaadsoort die u verzameld een label te doen met de naam van de plant en de datum wanneer u het zaad heeft geoogst.
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas