composteren

Composteren: van afval tot voedsel

COMPOSTEREN. Het spreekt voor zich dat we hier en daar afval verzamelen. Tuin- en keukenafval kun je echter makkelijk milieuvriendelijk verwerken.

Etensrestjes kun je aan de kippen voederen. Grasmaaisel en andere plantenresten als mulch tussen struiken gooien. Of snoeihout fijnhakselen om er de tuinpaadjes mee te bedekken. compost om de grond te verbeteren. Mogelijkheden genoeg! Maar wat doe je met bananenschillen? En wat als je tijdens een warme, vochtige zomer te veel grasmaaisel hebt? Dan kan een compostvat of compostbak heel zinvol zijn. Wat in de tuin en kas niet meteen een nuttige bestemming kan krijgen, composteer je het best. Je bespaart aanzienlijk op de kosten van huisvuilophaling en recyclagepark. En vooral: composteren is ongelooflijk boeiend! Je volgt van nabij de natuurlijke processen die het leven op aarde in stand houden. Voor het eindproduct - de compost - zijn er een heleboel nuttige toepassingen. Zo kun je het gebruiken als voedsel voor al je planten.

6 gouden regels

Composteren steunt op vier basisprincipes: de aanwezigheid van voedsel, vocht, lucht en warmte. Ongeacht hoe je te werk gaat, gelden er steeds zes regels die je het best volgt om het composteren tot een goed einde te brengen:

1. Streef naar een evenwicht tussen nat voedselrijk materiaal en droog structuurmateriaal.

Voedselrijk materiaal, zoals gras en fruitresten, begint snel te verteren en is daarom moeilijk te bewaren. Gooi het zo vers mogelijk in de compostbak. Hou steeds een voorraad structuurmateriaal, zoals snippers, bladeren of takjes, bij de hand. Dat is wel makkelijk op te slaan.

2. Vermijd groete hoeveelheden van een bepaald materiaal.

Te veel van hetzelfde geeft problemen. Gras verteert te snel, terwijl een te grote hoeveelheid bruin materiaal dan weer niet zal reageren.

3. Verklein wat te grof of te groot is.

Hoe fijner het materiaal, hoe beter de afbraakorganismen hun werk kunnen doen. Snoeihout en ander grof afval kun je het best versnipperen in een hakselaar of met een snoeischaar, haagscheersel en de stengels van klimplanten zelfs met een grasmaaier. Aardappelen of pompoenen kun je in een emmer met een spade te lijf gaan.

4. Belucht regelmatig of zet een- tot tweemaal om.

Ideaal zet je het composterende materiaal ťťn of twee keer per jaar om en /of meng je alles goed door elkaar. Bij een compostvat gebruik je hiervoor de beluchtingsstok, bij een compostbak is een riek het ideale hulpmiddel. Voeg indien nodig bruin structuurmateriaal toe. Is de compost te droog, dan kun je hem bevochtigen.

5. Dek de rijpe compost af.

Dek compost nooit af met een plastic zeil dat je rechtstreeks op de compost legt. Laat de compost ademen. Een dakje dat minstens enkele centimeters boven de rijpe compost blijft, voldoet veel beter. Ook een oud, luchtdoorlatend tapijt is geschikt. Het laat de compost ademen en voert de regen toch (grotendeels) af. Het tapijt moet dan wel bol staan. Te veel vocht en daardoor te weinig lucht zijn de voornaamste hinderissen voor een goede compostering.

6. Hou een oogje in het zeil.

Compostering is dan wel een natuurlijk proces, het verloopt in een versneld tempo en er kunnen dingen gebeuren die je niet had voorzien (geurhinder, ongedierte, uitdroging,...). Hou daarom het composteringsproces in de gaten. Wat mag er NIET op - gekookt eten Gekookt eten gaat ratten aantrekken. - geen plastic, metaal en glas - schillen van citrusfruit of tropisch fruit De schil van citrusfruit is bespoten en de schil van tropisch fruit verteert traag. - as van kolen of de barbecue - wegwerpluiers en kranten - hele planten onkruid Wat kan er WEL op - dunne, kleine takjes - losse bladeren - grasmaaisel (laag van 4 cm) - groenteafval, bloemen, eierschalen, schillen van fruit - onkruid zonder wortels of zaden - as uit houtkachel
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas